Eşzamanlı mühendisliğin tedarik zinciri üzerindeki etkileri
The Impact of concurrent engineering on the supply chain
- Tez No: 128758
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAN ÇETİN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eşzamanlı mühendislik, ürün geliştirme, tedarik zinciri, sanal takımlar, sanal organizasyonlar. ıx, Concurrent (simultaneous) engineering, product development, supply chain, virtual teams, virtual organizations
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Günümüzde, ürün kalitesi, temin süresi, maliyet ve fonksiyonellikle ilgili müşteri beklentilerinin sürekli artması nedeniyle geleneksel ürün geliştirme yöntemleri artık bu beklentileri karşılayamamaktadır. Uluslararası alanda rekabetçi olabilmek için ürün geliştirme sürecinin eşzamanlı bir şekilde yürütülmesi hayati önem teşkil etmektedir. Bu nedenle, Eşzamanlı Mühendislik modern üretim anlayışında büyük öneme sahip bir ürün tasarım ve geliştirme felsefesi olarak yerini almıştır. Eşzamanlı Mühendislik, tasarım ve üretim süreçlerini ve ürünün tüm hayat çevrimiyle ilgili her şeyi aynı anda göz önüne alarak entegrasyonu sağlayan sistematik bir yaklaşımdır. Müşteriyi memnun etmek için Eşzamanlı Mühendislik, takım çalışması ve ürünün geliştirilmesiyle ilgisi olan herkesin ürün geliştirme sürecine erken katılımı üzerine odaklanmaktadır. Artık, bir çok üretim süreci farklı teknolojilerin entegrasyonunu gerektirmektedir. Üretim süreciyle ilgili farklı teknoloji ve uzmanlığın tek bir işletmede yer alması çoğu zaman olanaksızdır. Özelleşmiş, yüksek performanslı ve kaliteli parçalara ihtiyaç duyulması nedeniyle işletmelerin başarılı olabilmesi için tedarikçilerin stratejik önemi giderek artmaktadır. Madem ki Eşzamanlı Mühendislik'te ürünün geliştirilmesiyle ilgili herkesin katılımı gerekmektedir, o halde tedarikçilerin de ürün geliştirme sürecine katılmaları gerekir. Aksi taktirde, işletmeler yalnızca kendi bünyelerinde ürettikleri parçalar için Eşzamanlı Mühendisliğin faydalarından yararlanabileceklerdir. Bu nedenle, üretim zamanını ve maliyeti azaltıp kaliteyi arttırmak için işletmeler-arası Eşzamanlı Mühendislik yaklaşımı benimsenmelidir. Tedarikçilerin ürün geliştirme sürecine erken ve etkili bir şekilde katılmaları başarılı Eşzamanlı Mühendislik uygulamaları için büyük önem taşır. Bu çalışmanın amacı, Eşzamanlı Mühendisliğin Tedarik Zinciri Üzerindeki Etkileri'ni incelemektir. Tezin son bölümünde tedarikçilerin ürün tasarımına eşzamanlı olarak katılımım sağlayan video-konferans sistemi ve bir uygulama örneği yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, expectations of improved product quality, lead-time, cost and functionality have risen to level that may not be sustained by conventional product development methods. To remain internationally competitive, adopting a concurrent product development methodology is vital. Thus, Concurrent Engineering is increasingly becoming a dominant feature of the modern manufacturing design and development process. Concurrent Engineering is a systematic approach to the integration of design, production and related processes where all life cycle phases of a product are considered simultaneously. For the purpose of satisfying customers, Concurrent Engineering emphasis teamwork and the early involvement of all parties interested in the product development process. Many manufacturing processes increasingly require integration of different technologies. It is highly unlikely that any one company is in possession of the broad range of technologies and expertise required in the manufacturing process. The need for customized, higher performance and quality parts has dramatically increased the strategic importance of suppliers in the overall success of company. If it makes sense for all parties to be involved in the early stages of product development, then it also makes sense for suppliers to be just as involved; otherwise the benefits of early involvement by manufacturing will only be obtained for that small portion of parts made in-house. Thus, an inter-organizational approach is necessary to reduce throughput-time, improve quality, and lower costs. Early and strong involvement of suppliers in product development is a hallmark of best practice Concurrent Engineering. In this study, it is aimed at finding out the impacts of implementing concurrent engineering approach on the supply chain and a video-conference sytem which enables suppliers to join product development process simultaneously is presented in the last chapter as an example.