Doğal gaz şebekesinin incelenmesi ve taş fırınların rehabilitasyonu
The Investigation of natural gas network and stone ovens rehabilitation
  1. Tez No: 128761
  2. Yazar: YUNUS KESGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal gaz, regülatör, boru hattı, iç tesisat, taş fırın, bacalar, duman kanalları, enerji tasarrufu x, Natural gas, regulator, pipeline, domestic installation, stone ovens, chimneys smoke canals, energy saving XI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Doğal gazın dünyadaki enerji kullanımındaki payı giderek artmaktadır. Çevreci, ucuz, taşınmasının kolaylığı ve ekonomik olması avantajlarıdır. Ülkemizin bulunduğu coğrafyadaki komşu ülkelerimizin doğal gaz zengini olması kullanımımızı hızlandırmış ve 1980 li yıllarda ülkemiz doğal gaz ithal edilmeye başlanmıştır. Bu çalışmamızda doğal gazın kaynaktan müşteriye kadar geçen serüveni hakkında bilgiler verilmektedir. Doğal gazın üstünlüklerinden bahsedilmektedir. Doğal gaz temiz ve verimli yakılabilirlik açısından üstün niteliklere haiz bir yakıttır. Ancak bu niteliklerden maksimum ölçüde faydalanabilmek, en son teknoloji ile donatılmış kazan / fırın ve brülör sistemlerinin kullanım gereksinimi ile birlikte hassas bir yanma ayan ve doğru hava / yakıt oranlarının sağlanmasına bağlıdır. Doğal gaz ülkemizde; tüm dünyayı sarsan ve süratle köklü çözümlere ulaştıran petrol krizi ve çevre kirliliğinin yapamadığını yapmış, yanma-yakma-ısıtma sistem ve tekniklerine ilişkin önceki yapıyı toptan bir kabuk değişimine itmiştir. Bu değişimle birlikte eski sistem gaz kullanan taş fırınlarda da gazın daha verimli ve emniyetli bir şekilde kullanarak üretim yapmak gereği ortaya çıkmıştır. Bu çalışma da; l-)Taş fırınlarda hali hazırda, doğal gaz kullanımındaki mevcut durum ve bunun yapısal değişikliklerle iyileştirilmesi, 2-)Kazan daireleri ile taş fırınların doğal gaza dönüşümünün karşılaştırılması, 3-) Taş fırınların doğal gaza dönüşümü ile yapılacak yakıt tasarrufu, 4-)Uygulanacak izolasyonla, yapılacak enerji tasarrufu ve optimum çözüm bulunarak bunun geri dönüş zamanının tespiti, 5-)İşletme şartlarının iyileştirilmesi, 6-)Taş fırınnda kullanılacak baca ve duman kanalı tasarımının yapılaması, 7-) Kullanılacak brülör seçimi, 8-)Emniyet açısından yapılması gereken otomasyonun tespiti incelenmiştir. Sonuç olarak, doğal gaz kullanan ve kullanacak olan taş fırınların yanma verimini iyileştirerek; ekonomik tasarruf sağlamak, çevreyi kirleten maddelerin sınır değerler altında tutmak, sistemin güven içerisinde çalıştırılmasını sağlamak, sistemde olabilecek sorunun kaynağını tespit etmek gibi temel faydalar elde etmek mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The share of usage of natural gas is getting rising in the world. It's advantage are; being environmental, to be cheap; easily transportable and economical usage. Since the neighbour countries which are in our countries geography have got natural gas richness, they increase our usage of natural gas and by 1980's our country has started to import natural gas. In this study; the information is given about the adventures of natural gas's passing from the source of the customer, and also the advantages of the natural gas is discussed. Natural gas is superior characteristic for its pure and efficent burning. However for the purpose of maximum usage of its atributes, it is necessary to use the oven and the burner system which are equipped by the latest technology within sensitive of boiler, burning adjustment and supplying the right air/fuel proportion. In our country natural gas to the contrary to petroleum crises which shocked all round the world and which forced the people to take immediately rooted solution and environmental pollution has made to change the previous structure regarding burning, lighting - heating systems and techniques to totally new shell. As a consequence for this change, the necessity of producing safely and efficently in the stone ovens appear, which are using old system gas. In this study it is examined 1. The improvement of the available condition of natural gas and the structural improvement 2. The agreement on the transformation of boiler circle department to natural gas 3. The energy saving by using natural gas in the stone ovens 4. The establisment of the return period by applying isolation, energy saving and maximum solution 5. The improvements of the administration conditions 6. The desing of chimney and smoke canal used in the stone oven 7. The selection of the burner which is going to be used 8. The establising of automation which is necessary for safety, As a concequence it is possible to gain basic advantages by establishing the main sources available in the system by providing making running the system in safety, keeping the materials which are causing the environmental pollution at limit values, providing economic savings.