Östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirde östenit-martenzit dönüşümü
Austenite-martensite transformation on austempered ductile iron
  1. Tez No: 128767
  2. Yazar: CEM AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT G. KINIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Östemperleme, küresel grafıtli dökme demir, kalıntı östenit, martenzit, martenzitik dönüşüm. ıx, Austempering, ductile iron, retained austenite, martensite, martensitic transformation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Dökme demirler çok uzun süredir kullanılmakta olan ve üzerinde çok sayıda çalışma yapılan bir malzeme grubudur. Ancak östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirlerin kullanımı nispeten yeni sayılır. 1970'lerden sonra bu konudaki araştırmalar yoğunlaşmış ve 1980'lerin sonlarına doğru kullanım alanı bulmuştur. Üstün özelliklerine rağmen bu malzeme ailesi yeterince iyi tanınmamaktadır ve özelliklerini geliştirmeye dair çalışmalar sürmektedir. Östemperleme sonucu yapıda kalan kalıntı östenit çeşitli şartlar altında kalıntı östenit martenzite dönüşebilmektedir. Parça yüzeyinin sertleşmesine yol açan bu dönüşüm bazı koşullarda avantajlı olmaktadır. Bu çalışmada, hangi koşullar altında Östenit-martenzit dönüşümünün oluştuğu araştırılmıştır. Deneysel çalışmalarda, östemperleme sonucu yapıda en çok miktarda kalıntı östenitin bırakılmıştır. Bunun nedeni kalıntı östenit miktarı ne kadar fazla olursa dönüşümün gözlemesinin o kadar kolay olacağıdır. Kalıntı östenit martenzit dönüşümünün en önemli noktası, malzemenin normal çalışma şartları altında bu dönüşümü göstermesidir. Bu da normal çalışma şartları altında dayanımı çalıştıkça artan bir malzemeyi işaret etmektedir. Bu araştırmada GGG60 malzemeden teker numuneler östemperlenmiş ve döner bir ezme cihazında ezilmiştir. Ezilme öncesi ve sonrası mikroyapı farklılıkları da metalografi, görüntü çözümleme ve x-ışını kırınımı araçlarıyla tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cast irons are a material group that is used in the industry for plenty of years and researched. But usage of austempered ductile cast irons is quite newer. Studies on this material family had increased after 1970's and found place in usage toward late 1980's. Superior properties are having attention in spite of short lasting researehes.This material family is not considered enough and studies for advancing properties are still going on. Retained austenite in the microstructure can be transformed to martensite in various conditions. This transformation resulting surface strengthening is advantageous in some circumstances. In this study, it is investigated how this transformation occurs. In practical studies, maximum amount of retained austenite was held in the structure. Because it is easier to investigate the transformation as the retained austenite percent increses. The key point of austenite martensite transformation is the occurance of this transformation under normal working conditions. And İt indicates a material that strengthens under normal working conditions. In this study, mini wheel specimens are austempered and then processed at a cyclic squash device. Microstructural differences before and after squashing are determined by the mean of metallography, image analyzing and x-ray diffraction tools.