Alüminyum silisyum alaşımlarının sıvama dökümü
Swage casting of aluminium-silicone alloys
- Tez No: 128768
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT G. KINIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvama döküm, sıkıştırmak döküm, yarı-katı metal dökümü. VI, Swage casting, squeeze casting, semi-solid metal casting. VII
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Ticari önemi olan metal şekillendirme işlemleri ya tamamen sıvı metallerin ya da tamamen katı metallerin görev aldığı işlemlerdir. Metal dokum yöntemlerinin kullanımı ürünlerin kalitelerinin geliştirilmesi imkanı sunmaktadır. Tezin deneysel çalışması içinde Al-Si alaşımlarından Yıldız Teknik Üniversitesinde Prof. Dr. Nihat G. KINIKOĞLU tarafından geliştirilmiş olunan sıvama döküm yöntemi ile bomba gövdesi üretimi amaçlanmıştır. Tezin teorik temelleri ise sıkıştırmak, yarı-katı metal ve sıvama döküm işlemlerini içerir. Daha önce ifade ettiğimiz sıvama döküm yöntemi yeni bir döküm yöntemi olup, yöntem klasik merkezkaç döküm, sıkıştırmak döküm ve yarı-katı metal dökümü yöntemlerini tekbir işlemde bir araya getirmektedir. Merkezkaç döküm makinasının tablası üzerinde dönmekte olan kalıcı kalıp içinde merkezkaç kuvvet etkisiyle ön şekillendirilmiş yarı-katı metal sıkıştırılarak döküm parçasına son şekli verilmektedir. Merkezkaç kuvvetler ergimiş metalin kalıp içerisinde yükselmesini sağlar. Üsrt kalıp kullanımı ile ön şekillendirilmiş yarı-katı metal üzerinde kesme hareketi oluşturulur. Yöntemin tam olarak uygulanabilmesi için sıkıştırmak döküm ve yarı-katı metal dökümü işlemlerinin değişkenlerinin tam olarak belirlenmesi gereklidir..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Metal forming processes of commercial importance employ either fully solid metals or liquid metals. The use of metal casting processes offers opportunities to improve the products qualities. In the experimental work of the thesis, producing of bomb body from Si-AI alloy by swage casting method which was developped by Prof. Dr. Nihat G. KTNIKO?LU in Yddiz Technical University is aimed. The theoretical bases of the thesis indued squeeze, semi-solid metal and swage casting processes. As we mention before swage casting method is a new casting method which combines the classic centifugial casting, squeeze casting and semi-solid metal casting processes in just one operation. With the effect of the centifugial forces semisolid metal has been pre-shaped in the turning mold that located on the centifugal casting machine. The upper mold which was stable, squeeze the pre-shaped semi-solid metal and gives the net shape to the metal casting products. Centifugal forces makes the liquid metal to rise in the mold. With the using of upper mold, we establish a shear movement on the pre-shape semi-solid metal. For applying the process exactly, we must determine the variations of squeeze casting and semi-solid metal casting processes.