Synthesis of -bis (dialkylphosphino) alkanebis (pentacarbonylmetal (o)) complexes of the 6B-elements
- Tez No: 12877
- Danışmanlar: PROF.DR. SAİM ÖZKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İki metal merkezli Fosfine Kompleksler, 6B-Gurubu Elementlerinin Karbonil Kompleksleri, İki Dişli Homojen ve Heterojen Ikimetal Merkezli Kompleksler. VI, Ditertiaryphosphine Complexes, Carbonyl complexes of the 6B-elements, Bridge Complexes with 6B-elements, Homobi metal! ic and heterobi metal! ic complexes, Bimetal lies. IV
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET 6B-GRUBU ELEMENTLERİNİN /j-BİS(DIALKİLFOSFİNO)ALKAN- BİS(PENTAKARBONİLMETAL(0) ) KOMPLEKSLERİNİN SENTEZLENMESİ ÖZER, Zahide Doktora Tezi: Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkar Yardımcı Yönetici: Prof Dr. H. Önder Pamuk Kasım, 1990, 174 Sayfa p-Bis(difeni lfosf ino)alkanbis(pentakarboni 1 metal (0) ), (CO) MR P(CH) PR M(CO), (M: Cr, Mo, W; n: 1, 2, 3; 5 2 n 2 5 R: CH, C H. ve C H ), kompleksleri sentezlendi. M(CO) (THF) ve M(CO) (CH CN) kompleksleri başlangıç maddesi olarak kul lam İdi ve hazırlanan komplekslerin yapıları IR- ve NMR ( 1H, 13C and 31P) spektroskopileri yardımıyla incelendi. Kırmızı ötesi spektrumlarının incelenmesi sonucunda, fenil grubu içeren komplekslerin C -simetrisine, metil ve etil grubu içerenlerin ise C-simetrisine sahip oldukları görüldü.Komplekslerin 1H-, 13C-, ve 31P-NMR spektrumları, iki fosfor atomunun kompleks içerisinde ayni kimyasal çevreye sahip olduğunu, ayrıca her M(CO)-grubunun yaklaşık düzgün sekiz yüzlü yapıda olduklarını ve de birbirlerine R P(CH ) PR ile bağlandıklarını gösterdi. Bi lim Kodu: 405.01.01
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF fi-BIS(DIALKYLPHOSPHINO)ALKANE- BIS(PENTACARBONYLMETAL(0)) COMPLEXES OF THE 6B-ELEMENTS ÖZER, Zahide Ph. D. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkâr Co-supervisor: Prof. Dr. H. Önder Pamuk Nov., 1990, 174 Pages /i-Bis(diphenylphosphino)alkanebis(pentacarbonylmetal (0) ) complexes, (CO) MR P(CH ) PR M(CO) where, M: Cr, Mo, W; S 2 2 n 2 5 n: 1, 2, 3; R: CH, C H, C H, were synthesized from 3 2 5 6 5 M(CO) (THF) or M(CO) (CHCN). Their structures were 5 5 3 studied by the help of IR- and NMR (*H, 13C, 31P) spectroscopies. IR-spectra of the complexes containing phenyl substituted phosphines showed roughly C -symmetry while 4v the methyl-, and ethyl-substituted ones gave C -symmetry. G IIIThe interpratation of the 1H-, 13C-, and 31P-NMR spectra of the complexes showed that two phosphorus atom are chemically equivalent. It was also found that the complexes have pseudo-octahedral environment for each of two metal atoms and two M(CO) -units of the molecule are linked to 5 each other through R P(CH ) PR. 0 2 2 n 2 Science Code: 405.01.01