Camların sol-jel yöntemi ile yansıtıcı TiO2 kaplanması
Coating of glasses with reflection TiO2 by sol-gel process
  1. Tez No: 128777
  2. Yazar: B. DİDEM KAŞLILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN MARŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sol-jel, cam, yansıtma, IROX®, optik, mekanik ve fiziksel özellikler, Sol-gel, glass, reflection, IROX®, optical, mechanical and physical properties
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Cam, ışığı geçirir, pek çok kimyasal etkiye ve hava şartlarına dayanıklıdır. Cam günümüz üretim endüstrisinde çok önemli bir malzemedir. Otomotiv endüstrisinde, ambalaj ve mimari uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; farklı TİO2 kaynaklan kullanılarak hazırlanan ve sol-jel yöntemi ile yapılan kaplamaların; optik, mekanik ve fiziksel özelliklerinin incelenmesidir. Bu işlem için Ti-isopropoksit ve Ti-butoksit kullanılarak iki çözelti hazırlanmıştır. Bu iki çözelti ile değişik çekme hızlan denenerek daldırma yöntemi ile kaplama yapılmıştır. Ayrıca birer hafta ara ile yaşlandırılan çözeltiler ayrı ayrı camlara kaplanmıştır. Kaplanan camlar 400°C ve 500°C sıcaklıklarda sinterlendikten sonra optik özellikleri karşılaştırılmıştır. Mekanik ve fiziksel test uygulanan camların yansıtma ve geçirgenlik değerlerine bakılmıştır. Çözeltilerden elde edilen jellerin X- ışını analizi ile her sıcaklık değeri için içerdiği fazlar incelenmiştir. Ti-isopropoksit ile yapılan kaplamaların yansıtma değeri %20-30 arasında bulunmuştur. IROX® ürünlerinde bu değerin %30 civarında olduğu bilindiğine göre; Ti-isopropoksit çözeltisinin yansıtıcı kaplama yapabilmek için uygun olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Glass transmits light and it is resistant to so many chemical effects and atmospheric conditions. Today glass is a very important engineering material in production industry. It is used so widely from automotive industry to package industry and also in architectural applications. TİO2 coatings are obtained by sol-gel method, and the aim of this study is to examine the optical, mechanical and physical properties of the coatings which are obtained by using solutions from different TİO2 sources. For this process two solutions are prepared from Ti-isopropoxide and Ti-butoxide. Different withdraw velocities are used with these two solutions and then by dip-coating process depositions are made. In addition to this every one week the aged solutions are deposited to glasses separately. After sintering the coated glasses at 400°C-500°C, their optical properties are compared. The reflection and transmission values of the glasses to which mechanical and physical test were applied are investigated. By the help of the X-ray analysis of the gel obtained from solutions, for all the temperature values the phases are examined. The reflection value of the coating which were made from Ti-isopropoxide solution is found between %20-30. As we know that this value is nearly %30 in IROX® product, so we can say that Ti-isopropoxide solution is convenient to be used for obtaining reflective coatings.