Bayer prosesinin ara atık ürünü olan alüminyum hidroksit kabuğundan aktif alümina eldesi
Production of activated alumina from the intermediate waste product of aluminium hydroxide shell formed in Bayer process
- Tez No: 128778
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ÇİZMECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Activated alumina, bauxite ore, speciality aluminum compounds
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Ekonomik değer yönünden ve kullanılabilir alan fazlalığından dolayı özellikli alüminalar, metalürjik kalitedeki alüminalardan daha değerlidirler. Özellikli alüminyum bileşiklerinden biri olan alümina, yukarıda belirtilen kalitenin dışında dünyada beş ayrı ticari kalitede daha üretilebilmektedir. Bu çalışmada; özellikli alüminalardan biri olan aktif alüminanın, alüminyum hidroksit kabuğundan eldesi incelenmektedir. Çalışmada kullanılan numune, Bayer Prosesi ile metalürjik kalitede alümina elde eden Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş. 'den alınmıştır. Söz konusu fabrikadaki alüminyum hidroksit kabuğu, sisteme beslenemediğinden kırmızı çamur barajına atılmaktadır. Araştırma içerisinde; boksit ve özellikleri, bayer prosesi, alüminyum bileşikleri ve aktifleştirme deneyleri irdelenmektedir. İncelemeler sonucunda, alüminyum hidroksit kabuğunun asit ve ısıl aktivasyon karşısındaki davranışı, DTA-TG analizindeki durumu, XRD ve SEM 'deki görünümü irdelenmektedir. Yapılan deneylerde, numunenin farklı boyut aralıklarındaki HC1, HN03, H2S04 'deki aktivasyonu ve 300, 390, 500, 600, 700 °C 'deki ısıl aktivasyonu incelenmiştir. Araştırmada, incelenen örnekten yola çıkarak; Bayer Prosesi'nde atık ürün olan numunenin, aktifleştirilebileceği anlatılmak istenmektedir. Anahtar kelimeler : Aktif alümina, boksit cevheri, özellikli alüminyum bileşikleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Specialty alumina ore more valuable than alumina of metallurgical quality because of the economic value and they have more applicable areas. Alumina produced in five different commercial qualities, specialty alumina compounds, in the world. In this thesis, activated alumina which is one sort of specialty alumina is analyzed while it is gained from hydroxide shell. The sample used in this work is obtained from Seydişehir Eti Alüminyum AS. which produces alumina of metallurgical quality by Bayer Process. Since the aluminum hydroxide shell in this factory can not be recycled, it is thrown to red mud dam. In this work, bauxite and its specifications, Bayer Process, aluminum compound, and activation experiments are analyzed. After the analysis, the behavior of aluminum hydroxide shell against acid and heat treatment activations, the situation in DTA-TG analysis, view in XRD and SEM are analyzed. In the experiments, activation of the sample in HC1, HNO3, H2SO4 in different dimension range and the heat treatment activation in 300, 390, 500, 600, 700 °C is analyzed. In this work, with the help of the analyzed sample, it is asserted that the residual in Bayer Process can be activated.