Elektrik enerji sistemlerinde gerilim kararlılığı ve kaos teorisi ile incelenmesi
The Analysis of voltage stability in electric power systems with chaos theory
  1. Tez No: 128776
  2. Yazar: OLCAY BURAK YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET UZUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gerilim kararlılığı, gerilim çökmesi, Kaos Teorisi, çatallanma noktalan
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE GERİLİM KARARLILIĞI ve KAOS TEORİSİ ile İNCELENMESİ Olcay Burak YILMAZ Elektrik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi Günümüzün güç sistemlerinde artan enerji iletimi ihtiyacı ile gerilim kararlılığı probleminin önemi de artmaktadır. Mevcut iletim hatlarının daha yoğun kullanılması, gerilim kararlılığına bağlı yeni sınırlamalar getirmekte ve bu problemi enerji sistemlerinin planlanması ve işletilmesinde temel bir konu yapmaktadır. Bu çalışmada basit bir güç sistemi örneği incelenmiş ve kararlılık sınırlan coscp, iletim hattı uzunluğu, paralel hat sayısı, kompanzasyon oram ve hat başı gerilim gibi sistem parametrelerindeki değişimlere göre her defasında yeniden hesaplanmıştır. Yükün tipi de belirleyici bir faktör olarak göz önüne alınmıştır. Sistemin gerilim kararlılık görünümü ortaya konulduktan sonra, durum uzayında çatallanmalarının meydana gelebileceği bazı özel noktalarda bozucu bir etkinin sistemi kaosa nasıl götürebileceği gösterilmiştir. Sistemin durum değişkenlerinin kaos grafiklerinin gösterilmesinde Matlab 6.5 bilgisayar programı kullanılmıştır. Sonuçlar gerilim kararlılığının ve onu etkileyen faktörlerin mekanizmalarım göstermektedir. Bire yalan endüktif güç faktörleri, daha kısa iletim hatları, daha çok sayıda paralel hat ve daha büyük kompanzasyon oranlan ile daha yüksek hat başı gerilimleri sistemi gerilim kararlılığı açısından daha güvenli kılar. îyi bir reaktif güç akış dengesi, sistemi çatallanma noktalan ve olası kaos durumlarına karşı korur.
Özet (Çeviri)
THE ANALYSIS of VOLTAGE STABILITY in ELECTRIC POWER SYSTEMS with CHAOS THEORY Olcay Burak YILMAZ Electrical Engineering, M. S. Thesis importance of voltage stability problem increases with the more demands of power transmission in today's power systems, intensive use of available transmission lines brings more voltage stability-imposed limits and makes this problem a major concern in planning and operating electric power systems. İn this paper a basic power system is studied and its stability limits are calculated each time up to changes of system parameters such as coscp, transmission line strenght, number of parallel lines, compensation ratio and source voltage. Load type is also considered as a determinitive factor. After describing the voltage stability view of system, at some special points of phase space could occur bifurcations it is shown that how a disturbance will lead the system to the chaos. Matlab 6.5 computer code was used to show the Chaos Graphics of state variables of the system. Results demonstrate the mechanisms of voltage stability and its affecting factors. Inductive power factors near 1, shorter transmission lines, bigger parallel line numbers and compensation ratios and higher source voltages make the system more safe for voltage stability. A good reactive power flow equilibrium saves system against bifurcation points and possible chaos state.