Dökülebilir refrakterlerde ultrasonik hız ölçme yöntemi ile çatlak tayini
Crack determination in castable refractories with ultrasonic velocity method
- Tez No: 128781
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik hız, yüksek alüminalı çimento, çatlak, mortar 80, ahşap, Ultrasonic velocity, high aluminiun cement, crack, mortar 80, wood
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Ultrasonik muayene yöntemi bir tahribatsız muayene yöntemi olup, test edilen malzemeleri tahrip etmeden 20 kHz frekansın üzerindeki dalgalar kullanılarak uygulanan bir muayene yöntemidir. Seramik malzeme muayenesinde 20-250 kHz frekanslı ultrasonik dalgalar kullanılır Yöntemin ana prensibi, malzeme içindeki hata ile onu çevreleyen ana malzemenin ana yüzeyinde akustik empedansın ani değişimine dayanmaktadır. Tahribatlı deneylerde numuneler kullanılamaz duruma gelirken, bunlara ek olarak test masrafları da meydana gelmektedir. Ultrasonik muayenede parçalar kırılmadığından bu tür masraflar en aza indirilmektedir. Bu çalışmada, numune üzerinde çatlak oluşturulup geçiş sürelerinin ölçülmesi ile ultrasonik hızı tayin edip çatlak derinliği, çatlak konumunun saptanması amaçlanmıştır. Ayrıca malzeme üzerinde farklı bölgelerde çift çatlak oluşturarak aralarındaki etkileşimde incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda kullanılan ultrasonik test cihazının frekansı 150 kHz' dir. Deney numunesi alüminyum kalıba dökülmüştür. Deneylerde kullanılan dökülebilir refrakter beton, ticari adı Mortar 80 olan yüksek alüminalı çimentodur. Refrakter beton numune açık havada kurutulmaya bırakılmış ve 48 saat sonra işlem yapılmıştır. Deneylerde prob ve malzeme yüzeyine vazelin sürülerek malzemeler arası ultrasonik dalganın geçişi sağlanmıştır. Deneysel çalışmalarda, önce farklı ahşap numuneler üzerinde ölçümler yapılmıştır ve bu çalışmada bu verilerde verilmiştir. Ahşap numune üzerinde çalışma yapılmasının sebebi, büyük boyutlu refrakter beton numunelerinin dökümü ve kesme işleminin (çatlak oluşturulması) zor oluşundan dolayı tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ultrasonic velocity method is a non-destructive testing method, which testing method uses over 20 kHz frequency waves. In ceramic materials testing uses 20-250 kHz frequency ultrasonic waves. Main principle that method inside the materils with defections the surface that around the main materials based on instant change of acoustice impedance. In destructive experiments samples was became useless and testing was expensesed. In ultrasonic velocity method expenditures became less because of not to break. In this study, on samples formed cracks and found ultrasonic velocity based on transmitting time and determination of the crack deep. On the surface material, single and double crack forming different zones and reached activity. In experimental studies, the frequency of the ultrasonic testing apparatus was 150 kHz. Experiment samples poured into an aluminium mold. In experiments used castable refractory concrete which is named commercially Mortar 80 high aluminium cement. Refractory concrete was dried outdoors and after 48 hours procedured. In experiments, surface of the transducers and materials vaselined for ultrasonic wave transmitting. Experiments was started different wood samples for testing and these datas was given here. Reason of the testing on the wood samples, use the impossible dimension casted materials and it preferenced becuse of hard cutting.