Tekstil atıksularının anaerobik arıtılabilirliğinin incelenmesi
Anaerobic treatability of textile industry's wastewater
- Tez No: 128782
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLTER AYDINOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: tekstil atıksuyu, evsel atıksu, KOÎ bileşenleri, HBS
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Bu çalışmada, anaerobik şartlar sağlanarak yapılan laboratuar ölçekli üç reaktör kullanılmıştır. Reaktörlerde mezofîlik granüller bakteriler kullanılmıştır. Farklı iki tip tekstil atıksuyuna, karışması muhtemel evsel atıksu oranlarıyla arıtılabilirliği incelenmiştir. Ayrıca; evsel atıksu içeren tekstil atıksularının arıtımında ko-substrat ilavesinin etkisi araştırılmıştır. Birinci bölümde, ülkemiz için tekstil endüstrisini önemi ve çalışmanın amacı kısaca açıklanmıştır. İkinci bölümde, biyolojik arıtmanın özellikleri ve anaerobik arıtım anlatmaktadır. Anaerobik arıtmanın mukayesesi, mikrobiyolojisi, biyokimyası ve biyokimyasal reaksiyon parametreleri hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, anaerobik reaktör tipleri ve serum şişeleri kullanılarak yapılan anaerobik reaktörler açıklanmıştır. Deney düzeneğinde serum şişeleri kullanılarak benzetilmeye çalışılan YAHÇR hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde, Türkiye'de tekstil endüstrisi, tekstil endüstrisinin kategorileri ve altkategorileri ile, yapılan arıtılabilirlik çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde, KOİ bileşenleri ve bileşenlerin bulunma yöntemleri kısaca anlatılmıştır. Çalışmada uygulanacak olan inert KOİ bileşeni açıklanmıştır. Altıncı bölümde, deneysel çalışmada incelenen konular, deneysel çalışma düzenekleri hem anaerobik arıtım için kullanılan, hem de KOİ bileşenlerini hesaplamak için kullanılan reaktörler şekil ve resimlerle izah edilmiştir. Reaktörlerin devreye alınmasında ve çalıştırılmasında izlenen parametreler ile yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Yedinci bölümde, devreye alma döneminde kullanılan atıksuyu meydana getiren tesis ile çalışmada arıtılabilirlikleri incelenen iki farklı tipteki atıksuyu oluşturan tesisin özellikleri hakkında bilgi kısaca verilmiştir. Sekizinci bölümde, Farklı iki karakterdeki tekstil atıksuyuna karışması muhtemel evsel oranlarla arıtılabilirlikleri incelenmiştir. Ayrıca iki farklı ko-substrat ilavesi ile arıtılabilirliğin mukayesesi yapılmıştır. Anaerobik arıtılabilirliğin belirlenmesi için ölçülen KOİ parametresi çalışılan her bir atıksu için karşılaştırmalı olarak ve tek tek izah edilmiştir. Alkalinite - pH ilişkisi ve KOİ giderme yüzdesi- UYA oranı arasındaki ilişkileri araştırılmıştır. Hidrolik bekletme süresi olarak seçilen 4.5 ve 9 günlük sürelerin arıtma verimi üzerine etkisi incelenmiştir. Tekstil ve evsel atıksulara ait KOİ bileşenlerinin oranlan ölçülmüştür. Dokuzuncu bölümde ise çalışmalardan elde edilen sonuçlar maddeler halinde sıralanarak kısaca açıklanmıştır. Çalışmaya temel olan deney sonuçlan bir ek halinde en son kısma ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, three laboratory scale reactors were used. The reactors were run in anaerobic conditions with mesophilic granular bacteria. Treatibility of different types textile wastewater were investigated with some probable mixing rates of domestic wastewater. Besides, effect of addition of co-substrate were investigated in the treatment of textile wastewater containing domestic wastewater. In the first section, the purpose of study and the importance of the textile industry for Turkey are explained briefly. The characteristics of biological treatment and anaerobic treatment are anaerobic treatment are exploined in the second section. Some imformation is given about the comparision, microbiology, biochemistry and the biochemical reaction parameters of anaerobic treatment. Anaerobic treatment types, anaerobic reactors which are made by using serum bottles and UASB (Up-Flow Anaerobic Sludge Batch Reactor) are explained shortly in third section. In the fourth sectio, information about the textile industry in Turkey, the classification of textile industry and the existing treatibility studies are given. In the fifth section COD (chemical oxygen demand) components, the identification of these componenets, and the inert COD, which is used in this study are explained. Experimental study plans and the reactors which are used either for anaerobic treatment or to calculate COD components are explained with figures and pictures in the sixth section. The methods and the parameters which are used to control the operation of the reactors are explained. In the seventh section the characteristics of the plant which generates the wastewater for the strat-up period, and the plant which generates two different types of wastewater are explained. In the eighth section, the treability of two different types of textile wastewater by mixing with probable domestic wastewater ratios is examined. More over, the comparison of the treatibility with the addition of two different kinds of co-substrate is made. COD fraction, which is used to determine the anaerobic treatibility is examined for each wastewater sample. The relationship between the alkalinity - pH and COD - VFA (volatily fatty acids) are investigated. Also, the effect of hydrolic retention time on the treatment efficiency is examined. The ratios of COD components for textile industry and domestic wastewaters are measured. The results are arranged in order and each one is examined briefly in the ninth section. The experimental results are added to the end of the study as an appendix. Keyword: textile wastewater, domestic wastewater, COD component, hydrolic retention time