Selection of the best control configuration for an industrial distillation column
Endüstriyel bîr distillasyon kolonunda en iyi kontrol konfigürasyonunun seçilmesi
  1. Tez No: 12880
  2. Yazar: R. DADAL ARIBURNU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: RGA, Jacobi Öz-deger ve Sistem Kararlılık Kriteri, McAvoy'un Geliştirilmiş Eşleme Kuralı, MRI, RDG, Öz -yapı, Simülasyon
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Çok bileş enli bir sıvıyı, yüksek saflıkta ayıran 50 tepsi 1 i bir endüstriyel kolonda en iyi kontrol konf igürasyonunu seçmek için RGA, RI, NI, Jacobi Öz-değer ve sistem kararlılık kriteri, McAvoy'un Geliştirilmiş Eşleme Kuralı, MRI, SVD ve RDG gibi yat iş kın durum kontrol konf igürasyon seçim metodları kullanılmıştır. Kullanılan metodlar, RDG dışında sonuç olarak (L-yD;V-xB), (D-xfi;V-yD), (L-xB;B-yD) ve (L/D-x ;V/B-y ) konf igürasyon olarak uygun olabileceğini B D ortaya koymuştur. RDG metodu ile ise (L-yD ;V-xB )nin en iyi konf igürasyon olduğu bulunmuştur. Luyben'm (1988) Öz -yapı yaklaşımı tek taraflı kontrolün (L,V) konf igürasyonunda uygun olduğunu göstermiştir. Kolon besi debisine verilen adım değişmesininkolonda yarattığı durum, dinamik simülasyon modeli DAL kullanılarak kontrol yapılmadan ve yapılarak incelenmiştir. Sonuçlar, kolonun tek taraflı, yat iş kın duruma göre tasarlanan ileri beslemeli denetici ile başarılı bir şekilde kontrol edilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The steady-state control configuration selection methods such as RGA, RI, NI, Jacob i Eigenvalue and System Stability Criterion, McAvoy's Improved Pairing Rule, MRI, SVD and RDG are used for synthesizing the regulatory control structure for a 50 plate industrial, mult i component, high-purity distillation column. The methods except RDG resulted in (L-y ;V-x ), (D-x ;V-y ), D B B D (L-x ;B-y ) and (L/D-x ;V/B-y ) dual composition control B D B D schemes whereas RDG assumes (L-y ;V-x ) as the best D B scheme. The _Eigenstructure concept of Luyben (1987) shows iiithat single-end control is appropriate for the industrial column controlled with (L,V) control configuration. The dynamic behaviour of the column under a step change in feed flow rate is investigated by utilizing the unsteady-state simulation program DAL with and without control. The results revealed that single-end control of the column can satisfactorily be done by a feed-forward controller. Key Words : RGA, EI, NI, Jacob i Eigenvalue and System Stability Criterion, McAvoy's Improved Pairing Rule, MRI, SVD, RDG, Eigenstructure, Simulation