Atomik yapılarda enerji kaymalarının pertürbasyon teorisi ile hesaplanması
Calculation of the energy shifts in atomic structures by means of perturbation theory
  1. Tez No: 128845
  2. Yazar: MEHMET ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA OĞUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalga fonksiyonu, Pertürbasyon teorisi, Enerji kayması uı, Wave functions, Perturbation theory, Energy shifts iv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Mehmet ERDOĞAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Rıza OĞUL 2002, 61 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Rıza OĞUL Doç. Dr. Ülfet ATAV Yrd. Doç. Dr. Nuretdin EREN Bu çalışmada, Hidrojen atomunun enerji düzeyleri, Schrödinger denklemi kullanılarak belirlenmiştir. Küresel harmoniklerle kutupsal grafikler ve orbitaller hesaplanmıştır. Buna ek olarak, Hidrojen atomunda enerji kaymaları, pertürbasyon teorisi kullanılarak, dejenere ve dejenere olmayan durumlar için hesaplanmıştır. Bunun için ilk olarak Schrödinger denklemi, Hidrojen atomu için kuantum mekaniksel olarak çözülmüş ve daha sonra radyal olasılık yoğunluğu grafikleri çizilmiştir. Bununla birlikte pertürbe potansiyeli uygulanmış Hidrojen atomu için enerji kaymaları, zamandan bağımsız pertürbasyon teorisi kullanılarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. S. Thesis CALCULATION OF THE ENERGY SHIFTS IN ATOMIC STRUCTURES BY MEANS OF PERTURBATION THEORY Mehmet ERDO?AN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Rıza O?UL 2002, 61 Pages Jury: Prof. Dr. Rıza O?UL Ass. Prof. Dr. Ülfet ATAV Ass. Prof. Dr. Nuretdin EREN Energy levels of Hydrogen Atom have been determined by solving the Schrödinger equation. Polar figures and orbitals are calculated from spherical harmonics. In addition, energy shifts at atomic structures for degenerate and nondegenerate states are calculated by using perturbation theory. In this way, Schrödinger equation is first solved for Hydrogen atom quantum mechanically and then radial probability density distributions are plotted. Additionally, energy shifts for Hydrogen atom, on which the perturbation potantial is applied, are calculated by using time independent perturbation theory.