Bazı alifatik ve aromatik aldehitlerin alanin ile schiff bazlarının sentezi ve bunların metal komplekslerinin incelenmesi
The Synthesis of schiff bases with some alphatic and aromatic aldehydes and investigation of their metal complexes
  1. Tez No: 128844
  2. Yazar: ÖZCAN KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aldehit, oksim, monooksim, glisin, alanin, schiff bazı, metal kompleks, spektroskopik yapı tayini. m, Aldhyde, oxime, monooxime, glycine, alanine, schiff bases, metal complex
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI ALİFATİK VE AROMATİK ALDEHİTLERİN ALANİN İLE SCHİFF BAZLARININ SENTEZİ VE BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Özcan KOÇYİĞİT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Ensititüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doc.Dr. Ersin GÜLER 2002, Sayfa: 65 Jüri: Prof. Dr. H.İsmet UÇAN Yrd.Doç.Dr. Ersin GÜLER Yrd.Doç.Dr. Ahmet OKUTAN Bu çalışmada çıkış maddesi olarak alifatik (asetaldehit) ve aromatik (benzaldehit) kullanıldı. Bunlar etilalkol ve potasyumhidroksit'li ortamda alanin ve glisin'in alkol' deki çözeltisi 2.5-3 saat karıştırılarak ilave edildi ve schiff hazalarına çevrildi. Aldehitler glisin, alanin ve KOH ile oda sıcaklığında K tuzuna çevrildi. Bu ürünlerin Cu+2, Ni+2 kompleksleri sentezlendi. Sentezlenen ürünlerin ve komplekslerin elementel analizleri, IR-.'H-NMR spektrumlan ve Manyetik süseptibilite değerleri alındı. Ayrıca bazı fiziksel özellikleri tayin edildi ve bu suretle yapılar aydınlatılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.SC. THESIS THE SYNTHESIS OF SCHIFF BASES WITH SOME ALPHATIC AND AROMATIC ALDEHYDES AND INVESTIGATION OF THEIR METAL COMPLEXES ÖzcanKOÇYÎ?İT Selçuk University Gradute School of Natural And Applied Sciences Department of Chemistry 2002, page 65 Supervisor: Yrd.Doç.Dr.Ersin GÜLER Jury: Prof.Dr. H.lsmet UÇAN Yrd.Doç.Dr. Ersin GÜLER Yrd.Doç.Dr. Ahmet OKUTAN In this study, alphatic (acetaldahyde) and aromatic (benzaldahyde) was used as starting material. Glycin and alanine in ethanol solution was added with stirring at 2.5- 3 hours, then these were converted to their schiff bases form. Aldehydes with glycine, alanine and KOH was converted to K salt form at the room temperature. After that their Cu, Ni complexes was synthesised. The chemical structures of the obtained product were characterized by elemntal analysis, IR-.'H-NMR spectrums and magnetic susepctibility values. In addition some phsical propeties of the products was also determined.