Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubad Kampüsü atıksu özelliklerinin belirlenmesi ve uygun arıtım projesinin hazırlanması
Determination of wastewater characteristics and appropriate wastewater treatment project of Selçuk University, Alaeddin Keykubad Campus
- Tez No: 128858
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu arıtımı, atıksu arıtma tesisi, atıksu karakteristiği, maliyet analizi, küçük ölçekli atıksu arıtma tesisi, stabilizasyon havuzu, Wastewater treatment, wastewater treatmet plant, wastewater chracteristics, cost estimation, small scale wastewater treatmet plant, stabilization pond. IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi S.Ü. ALAEDDİN KEYKUBAD KAMPUSU AİTKSUYU ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ VE UYGUN ARTTIM PROJESİNİN HAZIRLANMASI Dünyamin GÜÇLÜ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN 2002, 82 Sayfa Jüri: Prof.Dr. Kemal GÜR Doç.Dr. AH BERKTAY Yrd.Doç.Dr. Şükrü DURSUN Bu çalışmada, Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubad Kampusu atıksu özelliklerinin belirlenmesi ve uygun arıtım projesinin hazırlanması amacıyla 9 ay süresince gün içerisinde sabah (6:30), öğle (13:00), akşam (18:30) ve gece (21:00) saatlerinde olmak üzere 2001 yılı Mart- Kasım tarihleri arasında her ay numune alındı. Kampus kanalizasyon sisteminin çıkış noktasından temin edilen numunelerde Debi, pH, Sıcaklık, Elektriksel İletkenlik (EC), Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ5), Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Askıda Katı Madde (AKM), Toplam Azot, Amonyak ve Organik-inorganik fosfor atıksu parametrelerinin ölçümleri yapıldı. Atıksu karakteristiğini belirlemek üzere ortalama konsantrasyon değerleri bulundu. Bu değerler: pH 7,49; Sıcaklık 19,8; BOİ5 200 mg/L; KOİ 360 mg/L; AKM 150 mg/L; Toplam azot 32,5 mg/L; inorganik Fosfor 3,5 mg/L'dir. Öte yandan atıksudebisi ve atıksu arıtım maliyetleri tespit edildi. Fiziksel ve kimyasal parametrelerin karakterizasyonundan sonra, elde edilen debi yaklaşık 4500 m3/gün'idi. Grafik metodu vasıtasıyla, beş değişik biyolojik arıtma prosesi için (aktif çamur, damlatmalı filtre, oksidasyon hendeği, havalandırmalı lagün ve stabilizasyon havuzu) debi-ilk yatırım maliyeti, debi-toplam işletme ve bakım malitleriyle debi-arazi ihtiyacı hesap edildi. Ek olarak, değişik firmalarından alman atıksu arıtma tesisi proje teklifleri de incelenerek, bulduğumuz sonuçlarla birlikte değerlendirildi. Sonuç olarak, Kampus şartlan dikkate alındığında, atıksuların arıtımı için stabilizasyon havuzu kullanımı, enerji ve işletme maliyetlerinin azlığı ve basit işletim kolaylığı gibi avantajlar sağlamaktadır. Öte yandan, en önemli dezavantajı yüksek arazi ihtiyacıdır (6.3 ha). Bununla beraber, düşük arazi gereksiniminden ötürü (1.8 ha) mekanik havalandırmalı lagün stabilizasyon havuzuna alternatif olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF WASTEWATER CHRACTERISTTCS AND APPROPRIATE WASTEWATER TREATMENT PROJECT OF SELÇUK UNIVERSITY, ALAEDDİN KEYKUBAD CAMPUS Dünyamın GUÇLU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Enviromental Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şükrü DURSUN 2002, 82 page Jury: Prof.Dr. Kemal GÜR Assoc.Prof.Dr. Ali BERKTAY Assist.Prof.Dr. Şükrü DURSUN In this study, samples to determinate wastewater characteristics and appropriate wastewater treatment project of Selçuk University, Alaeddin Campus, were taken during 9 months, from March to November 2001, monthly three or four times a day, in the morning 06:00, at noon 12:30, in the evening 18:00 and at night 21:00. Samples have been provided from the discharge point of Campus sewage system. pH, Temperature, Electrical Conductivity (EC), Biological Oxygen Demand (BOD5), Chemical Oxygen Demand (COD), Suspended Solids (SS), Total Nitrojen, Amonia and Organic-Inorganic Phosphorus parameters were analysed. Average concentration value for pH 7,49; Temperature 19,8; BOD5 200 mg/L; COD 360 mg/L; SS 150 mg/L; Total Nitrojen 32,5 mg/L; Inorganic Phosphor 3,5 mg/L have been found for the sampling period. However, wastewater flow rate and treatment costs, that must be used in project phase, have been investigated after chemical and physical analyses. Flow rate (Q) was calculated as about 4500 m3/day. Flow rate- total construction cost, flow rate- total operation and maintance costs, flow rate-land requirement for five different biological treatment process (activated sludge, trickling infilter, oxidation ditch, mechanic aerated lagoon and stabilization pond) have been estimated by the graphics methods. In addition to this, some waste water treatment project plant suggest of diflrent company have been examined and compared with the value of the graphics methods. The results indicate that, by taking the specific conditions of Alaeddin Keykubad Campus into account, employing stabilization pond system to treat waste water of Campus has the advantages of being economical of energy, easy to operate, and low operation costs. However, it has only important disadvantage problem of occupying large areas (6.3 ha). Also mechanic aerated lagoon should be alternativ system to stabilization pond with less land requirement (1.8 ha).