Atmosfer elektriğinin yapısının incelenmesi
The Study of the structure of atmospheric electricity
  1. Tez No: 128859
  2. Yazar: NURBANU ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. HAYRETTİN KÜÇÜKÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yıldırım, Bulut deşarjı, Boys kamerası, Işın kamerası, Elektrometre, Magnetometre, Lightning, Cloud discharge, Boys camera, Streak camera, Electrometer, Magnetometer ii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ATMOSFER ELEKTRİĞİNİN YAPISININ İNCELENMESİ Nurbanu ÜNLÜ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hayrettin KÜÇUKÇELEBİ 2002, 120 Sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Hayrettin KÜÇUKÇELEBİ Yrd. Doç. Dr. Haziret DURMUŞ Yrd. Doç. Dr. Mehmet TAŞER Bu çalışmada, atmosfer fiziğinin temel konularından biri olan yıldırım olayı hakkında deneysel tekniklerle elde edilmiş bilgiler incelenmiştir. Günümüzde yıldırım oluşum mekanizması halen anlaşılamamıştır. Fakat yıldırımın aşamaları; elektrostatik, magnetostatik ve elektromagnetik etkilerin araştırılması ve Boys kamerası veya ışın kamerası gibi optik sistemlerle yapılan çalışmalar sonucunda incelenebilmiştir. Bu amaçla çalışmada, atmosfer fiziği ile ilgili temel bilgiler ile yıldırım olayı hakkında günümüze kadar yapılmış çalışmalar üzerinde durulmuştur. Deneysel tekniklerde kullanılan elektrometre veya magnetometre gibi alan ölçüm cihazları ve çalışma mekanizmaları tanıtılmıştır. Ayrıca bulut-toprak yıldırımı ve bulut deşarjlarından kaynaklanan elektrostatik alan değişimleri ile yıldırımın magnetostatik ve ışıma alanları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis THE STUDY OF THE STRUCTURE OF ATMOSPHERIC ELECTRICITY Nurbanu UNLU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hayrettin KUCUKCELEBI 2002, 120 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. Hayrettin KUCUKCELEBI Assist. Prof. Dr. Haziret DURMUŞ Assist. Prof. Dr. Mehmet TASER In this study, the informations obtained from experimental tecniques regarding lightning phenomena, one of the fundamental topics of atmospheric physics has been examined. Today lightning formation mechanism hasn't been understood yet. But Ughtning phases could be examinable by investigating electrostatic, magnetostatic and electromagnetic effects and by the results of studies which are made with optic systems like Boys camera or streak camera. For this purpose, fundamental informations related with atmospheric physics and the studies regarding Ughtning phenomena that were made until today have been insisted in the study. Field measurement apparatuses like electrometer or magnetometer which are used for experimental tecniques and their working mechanisms have been introduced. In addition, electrostatic field changes due to the cloud to ground lightning and cloud discharges though the magnetostatic and radiation field of lightning have been examined.