Dönel makine elemanları için CAM paketi geliştirme
Developing a CAM package for turned parts
- Tez No: 128882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN YALDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sayısal Denetim, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Üretim, Bilgisayar Destekli İşlem Planlama, Grafik Simülasyon, Numerical Control, Computer Aided Design, Computer Aided Manufacturing, Computer Aided Process Planning, Grafic simulation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
.. ÖZET Yüksek Lisans Tezi DÖNEL MAKİNE ELEMANLARI İÇİN CAM PAKETİ GELİŞTİRME Murat AKDOĞAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Süleyman YALDIZ 2002, 80 sayfa Jüri: Prof. Dr.Ali ÜNÜVAR Doç. Dr. Faruk ÜNSAÇAR Doç. Dr. Süleyman YALDIZ Bu çalışmada dönel makine parçalarının Bilgisayar Sayısal Denetimli (BSD) Torna tezgahlarında işlenmesi için kesici takım yolunu belirleyerek Sayısal Denetim (SD) kodları üreten ve operasyonların ekrandan görsel olarak izlenmesini sağlayan bir grafik simülasyon programı hazırlanmıştır. Kullanıcı, programın Parça Geometrisi Oluşturma modülünde iki boyutlu parça çizimlerini oluşturarak bunlara ait verilerin sistemdeki bir dosyada tutulmasını sağlar. Dosyalarda tutulan bu veriler; sistemin alt programlan tarafından değerlendirilerek, M/G kodlarını üretmede kullanılacak kesici takım yolunu belirler. Sisteme bir defaya mahsus olmak üzere, tezgah ve takım bilgileri kullanıcı tarafından tanıtılmakta ve daha sonra değiştirilmediği müddetçe aynı kalmaktadır. Kullanıcı tarafından üretilmesi düşünülen iş parçası malzemesi, kaba boyuttan ve ölçü sistemi bilgileri girilerek parça geometrisi oluşturulduktan sonra sistem, Sayısal Denetim (SD) kodlarını otomatik olarak üretir ve parçanın simülasyonunu ekrandan gösterir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis DEVELOPING A CAM PACKAGE FOR TURNED PARTS Murat AKDO?AN Selçuk University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Education. Supervisor : Associate Prof. Dr. Süleyman YALDIZ 2002, 80 pages Jury: Prof.Dr. Ali ÜNÜVAR AssocProf.Dr. Faruk ÜNSAÇAR Assoc.Prof.Dr. Süleyman YALDIZ In this study it is aimed developing a Computer Aided Manufacturing (CAM) system for turned parts in Computer Numerical Controlled turning centre. The system consists of definition of part geometry, producing NC code, testing programme and graphic simulation, and process planning modules. Processed part drawing data in the file by the system sub programs is defined cutter location data to be used M/G codes generating. Input machine and tool information to be system by the user unchanged them as long as entered new machine and tool information. After part geometry generating, entering work piece material, initial dimension, and measurement system information for machining parte, system automatically generates NC codes and shows simulation on screen.