Sıra istatistikleri kullanılarak oluşturulan dağılımdan bağımsız istatistikler ve bu istatistikler yardımıyla yapılan uyum iyiliği testleri
Distribution free statistics obtained by using order statistics and testing goodness of fit with theese statistics
- Tez No: 128883
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. FEDAİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Dağılımdan bağımsız istatistikler, örneklem dağılım fonksiyonu, tek örneklem problemi, iki örneklem problemi, Uyum iyiliği, Distribution free statistics, empirical distiribution function, one sample problem, two sample problem, goodness of fit. avgtfmB$
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SIRA İSTATİSTİKLERİ KULLANILARAK OLUŞTURULAN DAĞILIMDAN BAĞIMSIZ İSTATİSTİKLER VE BU İSTATİSTİKLER YARDIMIYLA YAPILAN UYUM İYİLİĞİ TESTLERİ Coşkun Kuş Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fedai Kaya 2002, Sayfa: 91 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fedai Kaya Yrd.Doç.Dr. Aşır Genç Doç.Dr. Durmuş Bozkurt Bu tez çalışması 5 bölümden oluşmuştur. İlk bölümde konuyla ilgili giriş yapılmıştır. İkinci bölüm, olasılık uzayları, rasgele değişkenler, sıra istatistikleri, dağılımdan bağımsız istatistikler, örneklem dağılım fonksiyonu, hipotez testleri, tek örneklem ve iki örneklem problemi ile ilgili tanımlar ve temel bilgilere ayrılmıştır. Üçüncü bölümde, iki örneklem problemi için dağılımdan bağımsız iki yeni test istatistik önerilmiş ve bu istatistiklerin dağılımları bulunmuştur. S istatistiği için n = 25 ve n = 50 durumunda dağılım monte carlo simulasyon yöntemiyle bulunmuş ve tablolaştırılmıştır. Dördüncü bölümde ise hipotez testi için monte carlo simulasyon yöntemiyle uygulamalar sunulmuştur ve yeni testlerin güçleri değişik dağılımlar için, Mann- Whitney Wilcoxon, Kolmogorov-Smirnov ve işaret testleriyle karşılaştırılmıştır. Son bölümde ise yapılan çalışmanın sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DISTRIBUTION FREE STATISTICS OBTAINED BY USING ORDER STATISTICS AND TESTING GOODNESS OF FIT WITH THESE STATISTICS Coşkun Kuş Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: AssistProf. Dr. Mehmet Fedai Kaya 2002, Page: 91 Jury: AssistProf. Dr. Mehmet Fedai Kaya Assist.Prof.Dr. Aşır Genç Assoc.Prof.Dr. Durmuş Bozkurt This thesis contains five chapters. In the chapter an introduction part takes place. In the second chapter is devoted to some fundamental concepts such as probability spaces, random variables, order statistics, distributions free statistics, empirical distribution function,hypothesis testings, one sample problem and two sample problem. In the third chapter, two new distribution free test statistics for two sample problem are offered and distributions of these statistics are found. When n = 25 and n = 50, Monte Carlo Simulation Method is used and tabulated for S statistic. In the fourth chapter, applications of Monte Carlo Simulation Methods for hypothesis testings are presented and for the various distributions of the new tests' powers; Mann-Whitney Wilcoxon, Kolmogorov-Smirnov and Sign Tests are comparied. In the last chapter, the result of this study are evaluated.