Geleneksel Develi evlerinin mimari özellikleri
Architectural properties of traditional Develi houses
- Tez No: 128888
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN NURİ DÜLGERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel evler, taş mimari, koruma, Develi, Kayseri w >.:'v.), Traditional Houses, masonry, conservation, Develi, Kayseri
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
İnsan hayatıyla son derece yakından ilgili ve herşeyden önce yaşama birimleri olan konutlar, sadece mimari ve estetik özellikleri ile değil, yansıttıkları değerlerle de birer belge niteliği taşımaktadırlar. Taş mimarisiyle şekillenen Kayseri yöresindeki sivil mimari örneklerinin en özgün ve kullanılmakta olan örneklerini içeren Develi yerleşimi,“Geleneksel Develi Evlerinin Mimari Özellikleri”isimli tez için çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Develi'deki geleneksel konutlar, mimari özellikleri açısından incelenerek, restorasyon ve yenileme çalışmaları için altlık oluşturacak belgeleme çalışmaları yapılmıştır. 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başlarına ait olan yapıların mimari elemanları, yapı elemanları, plan ve cephe özellikleri incelenerek yapılan çalışma sonucu, Develi'deki yapıların genellikle iç veya orta sofalı plan şemasında olduğu belirlenmiştir. Yapılar plan açısından ortak özelliklere sahip olmalarına karşılık cephe oluşumlarındaki belirgin farklılıklardan dolayı iki farklı grupta değerlendirilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Houses, which are closely associated with human life and are the most fundamental settlement units, have been considered as documentaries not only with respect to architectural and aesthetic properties but also with respect to the values they represent. The settlement of Develi, which consists of the most unique and inhabited examples of civil masonry architecture in Kayseri region, has been selected as the field of research in this study. The traditional houses in Develi have been analyzed and inventoried for the purposes of this study. The architectural elements of the houses belonging to the late 19 and the early 20 century periods have been analyzed with respect to the construction elements used and the facade and plan properties. It has been concluded that the houses in Develi are generally have inner and central sofa plans. In spite of having common characteristics of plan formation, the houses were considered in two categories due to different facade formations.