Topolojik uzaylar
Topological spaces
  1. Tez No: 128887
  2. Yazar: GÜLSEN BİNATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAZİYE YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Almost-regüler uzay, semi-regüler uzay, 0 -kapanış, 5 -kapanış, almost-normal uzay, semi-normal uzay, S-kapalı uzay, nearly- kompakt uzay, almost-kompakt uzay. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOPOLOJİK UZAYLAR Gülsen BİNATLI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Şaziye YÜKSEL 2002, 102 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Şaziye YÜKSEL Prof. Dr. Durmuş BOZKURT Yrd. Doç. Dr. Necati TAŞKARA Bu çalışma yedi bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde; regüler uzayın bir ayrışımı olan almost-regüler ve semi-regüler uzaylar ve bunların karakterizasyonları yorumlanmıştır. İkinci bölümde; normal uzayın bir ayrışımı olan almost-normal ve semi- normal uzaylar, bu uzayların karakterizasyonları, almost tam regüler uzay ve s-normallik olarak adlandırılan normalliğin bir genellemesi yorumlanmıştır. Üçüncü bölümde; Hausdorff uzayı ve süreklilik için bilinen özellikler, Urysohn uzayı ve weakly-süreklilik için yorumlanmıştır. Dördüncü bölümde; almost - lokal bağlantılılık kavramı ve bu kavramın lokal bağlantılılıkla karşılaştırması, almost-regülerlikle ilişkisi yorumlanmıştır. Beşinci bölümde; S-kapalı uzaylar, S-kapalı alt uzaylar, lokal S-kapalı uzaylar, bu uzayların bazı temel özellikleri, kompaktlık ve lokal-kompaktlıkla ilişkileri, S-kapalılık özelliğinin açık ve sürekli fonksiyonlarla korunduğu yorumlanmıştır. Altıncı bölümde; kompakt uzayın bir genelleştirilmesi olan nearly - kompakt uzay, lokal nearly - kompakt uzay, weakly - kompakt uzay ve bu uzayların birbirleriyle bağlantıları yorumlanmıştır. Yedinci bölümde; konuyla ilgili çalışacak matematikçilere bir kaynak teşkil etmesi açısından ayırma aksiyomlarıyla ilgili bazı makalelerin özetleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Post Graduate Thesis TOPOLOGICAL SPACES Gülsen BÎNATLI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Deparment of Mathematics Supervisor : Prof. Dr. Şaziye YÜKSEL 2002, 102 page Jury : Prof. Dr. Şaziye YÜKSEL Prof. Dr. Durmuş BOZKURT Assist. Prof. Dr. Necati TAŞKARA The study includes seven sections. In the first section; regular space which is the part of almost-regular space and semi-regular space and their characterizations have been commanted. In the second section; normal space which is the part of almost-normal space, semi-normal space and their characterizations and almost completely regular space and s-normal which is generalizied from normal space have been explained. In the third section; the certain specialities of continuous and Hausdorff space have been applied for Urysohn space and weakly-continuous. In the fourth section; almost locally connected space expression, comparison of this expression with the locally connected st