Çeşitli organik atıkların tarım topraklarında kullanılabilirliğinin araştırılması
A Research on the use of various organic wastes in agricultural oils
  1. Tez No: 128889
  2. Yazar: ÜMMÜHAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik atık, N-mineralizasyonu, C/N oram, CO2 üretimi, katalaz enzim aktivitesi, agregat stabilitesi 11, Organic residue, N-mineralMon, C/N rate, COa production, cata&se activity, agregat stability. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇEŞİTLİ ORGANİK ATIKLARIN TARIM TOPRAKLARINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Ümmühan ÇETİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kemal GÜR 2002, Sayfa: 94 Jüri: Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Yrd. Doç. Dr, Refik UYANÖZ Bu araştırmanın amacı, toprağa karıştırılan farklı organik atıkların, toprağın azot mineralizasyonu, mineral azotu, C/N oram, katalaz enzim aktivitesi ve agregat stabilitesi üzerine olan etkilerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, organik atık olarak mantar kompostu, çöp kompostu, sığır gübresi, tavuk gübresi ve arıtılmış kanalizasyon çamuru kullanılmıştır. Laboratuvar koşullarında saksı denemesi şeklinde yürütülen bu çalışmada saksılara fırın kuru ağırlık üzerinden 500 g toprak ve 0 (kontrol) - 3 ve 6 ton/da uygulama dozunda organik atıklar karıştırılmıştır. Karıştırılan topraklar, tarla kapasitesinin % 70'i oranında nemlendirildikten sonra saksılar 28 °C'ye ayarlı inkübatörde inkübasyona bırakılmıştır. Toprak neminin sabit kalmasına dikkat edilmiştir. Denemenin 0, 4, 8, 12, 16, 32 ve 45 günlük inkübasyonları sonunda inkübasyona alman saksılardan toprak örnekleri alınarak NH4+-N, NCV-N, toplam-N, C/N oram, toprağın CO2 üretimi, katalaz enzim aktivitesi ve agregat stabilitesi belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, toprağa karıştırılan organik atıkların çeşit ve dozu NH4+-N, NO3VN, mineralize olan azot, C/N oranı, katalaz enzim aktivitesi, CO2 üretimi ve agregat stabilitesi üzerine etkili olmuştur.İlave edilen organik atıkların toprağın nitrifikasyon kapasitesi, mineralize azot, katalaz enzim aktivitesi, C02 üretimi ve agregat stabilitesi gibi özelliklerini artıncı etkide (p< 0.05) bulunmuş ve bu artıncı etki ise organik atıkların çeşidine, dozuna ve inkübasyon sûresine bağlı olarak değişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE USE OF VARIOUS ORGANIC WASTES IN AGRICULTURAL SOILS Ümmühan ÇETİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Kemal GÜR 2002, Page: 94 Jury: Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Yrd. Doç Dr. Refik UYANÖZ The aim of this study was to determine the effects of various organic residues on nitrogen mineralization, C/N ratio, catalase enzym activity, CQ2 production and agregat stability of the experimental soil For this purpose, mushroom compost, garbage compost, farm yard manure, poultry manure and sludge were used as organic wastes. This study was conducted as a pot experiment under the laboratory conditions with a clay bam soil The organic residues (at the levels of 0, 3 and 6 ton/da) were added into each poat and then were incubated at 27 °C for the various (0, 4, 8, 12, 16, 32 and 45 days) incubation intervals. The experimental pots were watered at 70 % of the field capacity during the experiment. Nitrogen mineralization, C/N rate, catalase activitry, CO2 production and agregat stability were investigated of the sou samples, at the incubation periods of 0, 4, 8, 12, 16, 32 and 45 days respectively. According to experimental results, it was found mat the organic residues added into soil have increased nitrogen mineralization, C/N rate, catalase activity, CO2 mproduction and agregat stability values of the sou samples. These increases were positively correlated statistically (p< 0.05) with the levels of the organic residues and with the duration periods of the incubation.