Korunga (Onobrychis sativa L. ) populasyonundan seçilen genotiplerin bazı tarımsal ve bitkisel özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some morphological characteristics of genotypes selected from sainfoin (Onobrychis sativa L. ) population
  1. Tez No: 128893
  2. Yazar: NEZAHAT TÖKE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TAMKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Populasyon, doğal vejetasyon, korunga (Onobrychis sativa L.), tarımsal özellikler, bitkisel özellikler
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KORUNGA (Onobrychis sativa L.) POPULASYONUNDAN SEÇİLEN GENOTİPLERİN BAZI TARIMSAL VE BİTKİSEL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Nezahat TÖKE Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet TAMKOÇ 2002, 74 sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ahmet TAMKOÇ Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Yrd. Doç. Dr. Ramazan ACAR Bu araştırma, korunga {Onobrychis sativa L.) populasyonundan seçilen genotiplerin bazı tarımsal ve bitkisel özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak, Konya ve Karaman'ın doğal vejetasyonundan seçilmiş olan ve yine aynı yörelerde üretimi yapılan populasy ondaki korungaların tohumlan kullanılmıştır. Araştırmada; ilk çiçeklenme tarihi, meyve bağlama tarihi, bitki habitusu, tüylülük durumu, antosiyan durumu, yaprakcık büyüklüğü ve şekli, meyve ve tohumun iriliği ve şekli gibi gözlemler ile yaprak boyu, yaprakta yaprakcık sayısı, yaprakcık sıklığı, yaprakcık boyu, yaprakcık eni, yaprakcık indeksi, bitki boyu, anadal sayısı, anadaldaki salkım sayısı, salkım boyu, salkımdaki çiçek sayısı, salkımdaki meyve sayısı, meyve bağlama oranı, tek meyve ağırlığı, tek tohum ağırlığı, tohumun meyveye oranı, bitki başına meyve verimi ve meyvesiz bitki kuru ağırlığı gibi ölçümler üzerinde durulmuştur. Korunganın bir yem bitkisi olması sebebiyle yetiştirmede asıl amaç tohum veya ot üretmektir. Bu nedenle bitki başına en fazla meyvesiz bitki kuru ağırlığı 256.82 g ile 83 nolu genotipten ve bitki başına en fazla meyve verimi 78.45 g ile 77 nolu genotipten elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF SOME AGRONOMIC AND MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF GENOTYPES SELECTED FROM SAINFOIN (Onobrychis sativa L.) POPULATION Nezahat TÖKE Selçuk Üniversty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ahmet TAMKOÇ 2002, 74 page Jury: Assoc. Prof. Dr. Ahmet TAMKOÇ Prof. Dr. Mevlüt MÜLAYİM Assoc. Prof. Dr. Ramazan ACAR This research was conducted to determine some agronomic and morphological characteristics of sainfoin genotypes selected from the sainfoin (Onobrychis sativa L.) population. The materials derived from naturally vegetation areas in Konya and Karaman at the same time grown by farmers at the area in this experment. First flowering date, fruiting date, plant habitus, hairy, anthocyanin, leaflet form, fruit form, seed form, leaf lenght, leaflet number per leaf, leaflet density, leaflet length, leaflet width, leaflet index, plant height, number of mainbraches, cluster number on mainbranch, cluster length, flower number, fruit number, fruiting ratio, one fruit weight, one seed weight, seed -fruit ratio, plant resudue yield, plant fruit yield were determined. It was very important to have seed and forage yield on growing sainfoin. The highest plant resudue yield was from the genotype 83 with 256.82 g, and the highest plant fruit yield was from the genotype 77 with 78.45g. Key Words : Population, natural vegetation, sainfoin (Onobrychis sativa L.), agronomic characteristics, morphological characteristics. n