Matematik dersinde bilgisayar destekli öğretimin öğrenci başarı ve tutumlarına etkisi
The Effect of computer assisted education in mathematic course with respect to students achivement and attitude
  1. Tez No: 128894
  2. Yazar: SÜLEYMAN ALPASLAN SULAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NOVRUZ ALLAHVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Bilgisayar Destekli Öğretim, Açılar ve Üçgenler, Tutum Ölçeği, «^KOİCBUB, Teaching Mathematics, Computer Assisted Teaching, Angles and Triangles, Behavior Scale
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MATEMATİK DERSİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİMİN ÖĞRENCİ BAŞARI VE TUTUMLARINA ETKİSİ Süleyman A. SULAK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. Novruz ALLAHVERDİ 2002, 77 sayfa Jüri: Prof.Dr. Novruz ALLAHVERDİ Prof.Dr.Muammer MUŞTA Doç.Dr. Fatih M. BOTSALI Bu araştırma, bilgisayar destekli öğretimin öğrenci başarısına etkisi ve bilgisayar destekli eğitimin öğrencilerin matematik dersine olan tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırmada, ön test- son test gruplu model uygulanmış ve araştırma deneysel olarak, alanda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada; Konya Karatay 23 Nisan İlköğretim okulu deney grubu olarak, Konya Karatay Akçeşme İlköğretim Okulu Kontrol grubu olarak alındı. Uygulamaya geçmeden önce her iki grubu da ölçme araçları ön test olarak verildi. Ön testlerin verilmesinden sonra ilköğretim 6. sınıf matematik konularından“Açılar ve Üçgenler”konusu kontrol grubunda geleneksel öğretim metodu ile, deney grubunda da bilgisayar destekli öğretim metodu ile verildi. Uygulama bittiğinde gruplara son test uygulandı. Araştırma sonucunda aşağıdaki sonuçlara ulaşıldı:. Bilgisayar destekli öğretim metodu ile yapılan öğretimde, geleneksel öğretim metodu ile yapılan öğretime göre 0.05 manidarlık seviyesinde anlamlı bir fark olduğu görüldü.. Bilgisayar destekli öğretim metodu ile öğretim yapılan öğrencilerde, geleneksel metot ile öğretim yapılan öğrencilere göre, öğrencilerin matematik dersine ilişkin tutumları 0.05 manidarlık düzeyinde anlamlı bir farklılık olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis THE EFFECT OF COMPUTER ASSISTED EDUCATION IN MATHEMATIC COURSE WITH RESPECT TO STUDENTS ACHIVEMENT AND ATTIDUDE Süleyman A. SULAK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Computer Systems Education Brabch Advisor: Prof.Dr. Novruz ALLAHVERDİ 2002, 77 pages Jury: Prof.Dr.Novruz ALLAHVERDİ Prof.Dr.Muammer MUŞTA AssocProf.Dr.Fatih M.BOTSALI This research was done to determine the effect of computer aided education to the accomplishment of students and students' behaviours towards mathematics course. In this research the pre test group model has been used, and the research has been done as a field experiment. Subjects of the experiment are students from Konya Karatay 23 Nisan Preliminary School as experiment group and students from Konya Karatay Akcesme Preliminary School as control group. The measurement tools were given to both of the groups before application procedure as a preview test. After these tests were given,“Angles and Triangles”subject was thought to both groups, using traditional method for the control group and using computer assisted teaching method for the experiment group. At the end of the application a last test was applied to both groups. Main results obtained from the research are :. There is a meaningful difference between the instruction with computer assisted teaching method and traditional education method, at a significant level of 0.05.. There is an observed difference in students's attitude between instructed with computer assisted teaching method and the traditional education method, at a significant level of 0.05.