Geology, petrography and geochemistry of Ağaçören (Aksaray) magmatic rocks
- Tez No: 12890
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLGÜN GÜLEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağaçören, Aksaray, Kirşe hirmasifi, Granitoid, Anklav, Tavan Bloku, Magma Kaynağı, Magmatik Ayrımlaşma, Ağacören, Aksaray, Kırşehir Massif, Granitoid, Enclave, Roof Pendant, Magma Sources, Magmatic Differentiation
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
A?AÇÖREN (AKSARAY) MAGMATİK KAY AÇLARININ JEOLOJİSİ. PETROGRAFİSİ VE JEOKİMYASI KADI O?LU, Yusuf Kağan Mühendislik Fakültesi Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi; Yard. Doç, Dr. Nilgün GÜLEÇ Ocak 199i, 141 sayfa ÖZET Ağacören C Aksaray} magmatik kayadan Kırşehir masifi intrüzif topluluğuna ait olan ve Tuz Gölünün doğusunda yüzeyleyen büyük bir sokulum kütlesinin bir parçasıdır. Çalışma, bu magmatik kayaclann jeoloji, petrografi ve jeokimyası ile ilgilidir. Çalışma alanında, Cokumkaya gabrosu, Ağacören granitoidi ve Kurtkaya bazaltı olarak üç ana kayac birimi ayırt edilmiştir. Cokumkaya gabrosu Ağacören granitoi dinin tepesinde şapka seklinde yüzeylemektedir. Çalışma alanında ultramafik kayaclann bulunmayışı, Cokumkaya gabrosunun tektonik yerleşimli bir ofiyolitik topluluğuna bağlı olmayıp, Ağacören granitoidi içerisinde tavan blokları şeklinde izlenen daha yasli bir gabro kütlesi olabileceğini ima etmektedir. Ağacörengranitoidi, yaslıdan gence doğru, granit, porfiri granodiyorit ve alkali -f eldi spat granit olmak üzere üç alt birime ayrılmaktadır. Granit, çalışma alanındaki hakim kayac birimidir ve koyu renkli, oval şekilli anklavlan içermesiyle karakterize edilmektedir. Kurtkaya bazaltı en genç birim olup küçük bir alanda dayklar şeklinde yüzeylemektedir. Ana element ve Rb-Sr analiz sonuçları Cokumkaya gabrosunun manto kökenli olduğunu göstermektedir. Ağaçören grani toidinin alt birimleri, kabuk kökenli bir magmanın ayrımlaşma ürünlerini temsil etmektedir. Anklavlan n arazi görünümleri, petrografik ve jeokimyasal özellikleri, içinde bulunduğu granit kayacının özellikleri ile karşılaştırıldığında bunların segregasyon veya kalıntı olamayacağını belirtmektedir. Anklavlan n, granit yerleşimi sırasında, daha önceden var olan bazik bir kayaçtan gelen ksenolitler olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
GEOLOGY. PETROGRAPHY AND GEOCHEMISTRY OF A?AÇÖREN CAKSARAY) MAGMATIC ROCKS KADIOGLU, Yusuf Kagan Faculty of Engineering Department of Geological Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nilgün GÜLEÇ 141 Pages, January 1991 ABSTRACT The Agaçören (Aksaray) magmatic rocks comprise part of a large plutonic body which is exposed to the east of Tuz Gölü and which belongs to the intrusive suite of the Kırşehir massif. The present study is concerned with the geology, petrography and geochemistry of these magmatic rocks. Three major rock units are differentiated in the study area, namely, the Cokumkaya gabbro, Agaçören granitoid and the Kurtkaya basalt. The Cokumkaya gabbro crops out, at the top of the hills, as a cap on the Agaçören granitoid. The absence of ultramafic rocks in the.study area suggests, although not necessarily, that the Cokumkaya gabbro may represent an older gabbroic body observed as roof pendants within the Agaçören granitoid, rather than the slices of a tectonically emplaced 111ophiolitic suite. The Ağacören granitoid is further differentiated into three subunits, from the oldest to the youngest, as the granite, granodiorite porphyry and the alkali-feldspar granite. The granite is the predominant rock unit in the study area and is characterized by the presence of dark coloured, oval shaped enclaves. The Kurtkaya basalt is the youngest unit and is exposed as dykes over a small area. The results of major element and Rb-Sr analyses suggest a mantle source for the Cokumkaya gabbro. The subunits of the Ağacören granitoid represent differentiation products of a magma derived essentially from the crust. Field characteristics, petrographic and geochemical features of the enclaves, when compared to those of host granite, suggest that the enclaves can neither be segregations nor be restites. They are thought to be xenoliths derived from a pre-existing basic rock during the emplacement of the granite.