Konya yerleşim alanı yeraltı suyu kalitesi ve kirliliği
Ground water quality and contamination of Konya settlement area
- Tez No: 128917
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı suyu, su kalitesi, su kirliliği, CBS, DRASTIC, Konya, Groundwater, water quality, water contamination, GIS, DRASTIC, Konya
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, Konya yerleşim alanındaki yeraltı suyunun mevsimsel olarak seviye değişimi, akım yönleri, kimyasal nitelikleri, kalitesi ve kirlilik durumu ortaya konarak, olasılı kirletici unsurlar belirlenmiştir. Ayrıca hidrojeolojik parametreler yardımı ile Coğrafî Bilgi Sistemleri metotları kullanılarak, çalışma alanındaki yeraltı suyunun kirlenebilme olasılığı ortaya konulmuş ve kirlenme açısından riskli bölgeler belirlenmiştir. İnceleme alanında endüstriyel çalışma alanları, katı atık sahası ve litolojik özelliklerden kaynaklanan kirlilikler nedeni ile -yeraltı >su, kalitesi olumsuz yönde etkilenmektedir. Bedir, Aydınlıkevler ve Musallabağları yörelerindeki Al, Cd, Cr, Ni ve Zn kirliliği endüstriyel çalışmalardan, Çimenlik ve Yanıkcami dolaylarındaki Al, As, Co, Cr, Cu,Li, Ni, Pb ve Zn kirliliği katı atık sahasından, Karatay'ın doğusundaki kesimlerde izlenen SO4, Mg ve Cl kirliliği ise litolojik özelliklerden kaynaklanmaktadır. Kirlenebilirlik modellemesinde kullanılan DRASTIC metodunda, hidrojeolojik parametreler esas alınarak hazırlanmış kirlenme potansiyeli haritalarına göre, inceleme alanında en fazla kirlenme riski taşıyan yerlerin Konya yerleşim alanının kuzey, batı ve güney kesimlerindeki lokal alanlar ile. doğu ve güneydoğu kesimlerindeki geniş alanlar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, seasonal fluctuations in groundwater levels, groundwater flow directions, hydrochemical properties, water quality and probable contaminants of groundwater of Konya settlement area have been determined. With the help of hydrogeological data, vulnerability of the study area to groundwater pollution potential, and high risk areas for pollution were addressed by using Geographic Information Systems (GIS) methods. The groundwater quality within the study area has been affected negatively due to industrial areas, solid waste disposal site, and lithological properties. In the area of Bedir, Aydinlikevler and Musallabaglari, high concentration of Al, Cd, Cr, Ni and Zn in the 111groundwater were derived form industrial sites; Al, As, Co, Cr, Cu, Li, Ni, Pb and Zn concentrations of groundwater were found high in Çimenlik and Yanikcami and mainly originated from solid waste disposal site. As a result of negative effects of lithology SO4, Mg and CI concentrations of the groundwater were found high in the east of Karatay. According to the contamination risk maps for the study area prepared by using DRASTIC method's hydrogeological parameters, the highest contamination potential areas for the groundwater were determined in local areas in the North, West and South, and most of the areas in the East and South-East of Konya settlement area.