Renk uzayları ve dönüşüm algoritmaları
Color spaces and conversion algorithms
  1. Tez No: 128918
  2. Yazar: İBRAHİM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YERCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Renk Uzayı, Renk Uzayları Arasında Dönüşüm, Renk Dönüşüm Programı, Tarayıcıların Kalibrasyonu, Renk Doğruluğu, Color Spaces, Conversion Between Color Spaces, Color Conversion Programme, Scanner Calibration, Color Accuracy. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Doktora Tezi RENK UZAYLARI VE DÖNÜŞÜM ALGORİTMALARI İbrahim YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet YERCİ 2002, 138 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Mehmet YERCİ Prof. Dr. Ferruh YILDIZ Doç. Dr. Cevat İNAL Doç. Dr. Necla ULUĞTEKİN Y. Doç. Dr. İ. Öztuğ BİLDİRİCİ Rengin kullanımı her alanda hızla artmaktadır. En hızlı artış renkli görüntü işleme alanındadır. Renkli görüntü işleme endüstrisinde çeşitli cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazlar renk tanımlamalarını kendi özelliklerini katarak yaparlar. Yani kendi renk uzaylarım kullanırlar. Bunun için bu cihazlar arasında renk farklılığı oluşur. Bu farklılığın giderilmesi ya da en aza indirilmesi gerekir. Bunedenle renk uzaylarının tanınması, matematiksel yapılarının ve diğer renk uzaylarına dönüşüm algoritmalarının bilinmesi gerekir. Bu çalışmada, renkli görüntü işleme cihazlarında kullanılan renk uzayları tanıtılmıştır. Renk uzayları arasında dönüşümün matematiksel ve görsel sonucunu veren ve Renk Dönüşüm Programı (RDP) adı verilen bir program yapılmıştır. Renk farklılığı ve giderilmesi için bir yöntem, tarayıcılar kullanılarak, verilmiştir. Tarayıcıların genel özellikleri ve nasıl kalibre edildikleri anlatılmıştır. Anlatılanlara alternatif olarak her tarayıcıda kullanılabilecek bir kalibrasyon yöntemi verilmiştir. Bunun için tarayıcıların renk kalibrasyonunda kullanılan test kartı değerleri ile tarama sonucu elde edilen değerler arasında 3D dönüşümler yapılmıştır. Sonuçlar karşılaştırılmış ve dönüşüm sonucu elde edilen değerlerin gerçek renge yaklaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis COLOR SPACES AND CONVERSION ALGORITHMS İbrahim YILMAZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Supervisor: Prof. Dr. Mehmet YERCİ 2002, 138 Page Jüri: Prof. Dr. Mehmet YERCİ Prof. Dr. Ferruh YILDIZ Assoc. Prof. Dr. Cevat İNAL Assoc. Prof. Dr. Necla ULU?TEKİN Asist. Prof. Dr. İ. Öztuğ BİLDİRİCİ Usage of the color is increasing at every area. The most increase is in the colored image processing. Different instruments are used in colored image processing. These instruments describe colors using their specifications. In other words, they use their color space. For this reason these instruments have color space differences to each other. Color differences must be eleminated or decreased to the inminimum level. Because of differention of color space that they must be described, mathematical models of them and conversion algorithms should be known. In this study color spaces used in colored image processing instruments were introduced. A conversion programme called (RDP) Color Conversion Programme was improved to see the mathematical and visual results between color spaces. A method using scanners are given for color differences and their elemination. In study it expressed the general specifications and the calibration at scanners. An alternatively calibration method can be applied to all scanner mentioned above. 3D transformations were made between test targets values used in calibration of scanners and values after scanning process. Results were compared with each other and the obtained values after the conversion were shown that they are closing to original values.