Niğde ve çevresinin genel zemin özelliklerinin incelenmesi
Investigation of general ground characteristics of the city and Niğde and its surroundings
  1. Tez No: 128925
  2. Yazar: SEÇİL BAYKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. GÜRHAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pliyosen, Kuvarterner, Zemin mekaniği, Kaya Mekaniği, Niğde, İç Anadolu Bölgesi. iv, Pliocene, Quaternary, Soil Mechanics, Rock Mechanics, Niğde, Central Anatolia Region VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET NİĞDE VE ÇEVRESİ GENEL ZEMİN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ BAYKAN, Seçil Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendiliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. M. Gürhan YALÇIN Şubat 2002, 69 sayfa Ülkemizde son zamanlarda meydana gelen depremler ve bu depremlerin yaratmış olduğu maddi manevi kayıplar bina yapımında kaya ve zemin mekaniğine önem verilmediğini ortaya koymuştur. Niğde İlinin (İç Anadolu Bölgesi) önemli bir fay kuşağı (Ecemiş Fayı) üzerinde olması nedeni ile Niğde yerleşim alanının zemin özellikleri laboratuar deneyleri sonucu belirlenmiştir. Bu çalışma ile Niğde İli ve yakın çevresinin genel olarak zemin özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bunun için çalışma alanının 1/25 000 ölçekli jeoloji haritası yapılmış ve Pliyosen- Kuvarterner yaşlı beş formasyon ve litodem birimleri belirlenmiştir. Bu birimlerin fiziksel, granülometrik ve mekanik özelliklerini ortaya koyabilmek için arazide istenilen özelliklerde örselenmiş ve örselenmemiş örnekler alınmıştır. Bu örnekler ile daha sonra laboratuarda fiziksel özelliklerinden; birim hacim ağırlıkları, özgül ağırlıklar, dane birim hacim ağırlıkları, boşluk oranlan, granülometrik özelliklerinden zemin sınıflandırılması ve mekanik özelliklerinden tek eksenli basınç dayanımları, üç eksenli basınç dayanımları, kayada endirekt çekme dayanımları, nokta yük dayanımları belirlenmiştir. mElde edilen bulgular (TS 1900/Nisan 1987) standartlarına göre yorumlanmış, grafikler ve tablolar kullanılarak zemin özellikleri sunulmaya çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATION OF GENERAL GROUND CHARACTERISTICS OF THE CITY AND Nİ?DE AND ITS SURROUNDINGS BAYKAN, Seçil Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Gürhan YALÇIN February 2002, 69 pages Recent earthquakes and their fatal consequences indicated that usage of rock and soil mechanics in building constuructions appreciated properly. Because the city of Niğde (Central Anatolia Region) is located on one of the major fault zones (the Ecemiş Fault). This study focused on determination of its ground properties by means of lab experiments. Thus, general ground characteristics of the city and near vicinity were determined. 1/25.000 scaled geological map of the study area was prepared through which five Quaternary formations and lithodems were identified. Disturbed and industurbed samples representing these lithologies were collected in to study certain physical, granulometric and mechanical properties. These samples were then used to investigate physical properties including unit volume mass, specific gravity, unit grain volume mass, porosity raties; ground classificationfrom the granulometric properties and their uniaxial compression strengths, tri-axial compression strenghts from their mechanical properties were calculated. Results were interpreted according to (TS 1900/ April 1987) standards, using graphics and tables, ground properties were presented.