Aydıncık (İçel) yöresi liyas karbonat istifinin bentik foraminiferleri
  1. Tez No: 128999
  2. Yazar: YELDA KABAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL TASLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Liyas, karbonat platformu, bentik foraminifer, Orta Toroslar, Liassic, carbonate platform, benthic foraminifera, Central Taurides n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
oz Çalışma alanı Orta Toroslar'da İçel'e bağlı Aydıncık yöresinde yer alır. Cehennemdere Formasyonunun Alt Jura Dibekli Üyesindeki bentik foraminiferlerin menzilleri ve sistematik paleontolojisi çalışılmıştır. Bu üye mikrofosiller açısından çok zengindir ve ayrıca megalodontlar ve gastropodlar içerir. Dibekli Üyesinin bentik foraminifer topluluğu başlıca Lituolipora termieri (HOTTTNGER), IAtuosepta recoarensis ÇATI, Lituosepta compressa HOTTTNGER, Orbitopsella primaeva (HENSON), Orbitopsella preacursor (GÜMBEL) içerir. Bu türlerin hepsi Üst Sinemuriyen-Pliyensbahiyen'i karakterize ederler. Amijiella amiji (HENSON), Haurania deserta HENSON ve diğerleri gibi uzun menzilli formlar da tanımlanmıştır. Bu topluluk Fas ve Kuzey İtalya' mn eş yaşlı stratigrafik birimlerinde bulunanlarla deneştirilebilir niteliktedir. Son zamanlarda Paleomayncina SEPTFONTAINE, 1988 cinsine atfedilmiş olan“Mayncina”termieri HOTTTNGER, 1967 türü, bu çalışmada öncelik kuralı nedeniyle Lituolipora GUSIC ve VELIC, 1978 cinsine yerleştirilmiştir. Aydmcık kesitlerinde üç biyozon tanınmıştır: Lituosepta recoarensis zonu (soyzonu), Orbitopsella zonu (soyzonu) ve Lituolipora termieri zonu (ara zon). Bu biyozonlar daha önceden Septfontaine [21] tarafından Fas'tan tanımlanmış biyozonlarla deneştirilebilir özelliktedir. Önceki çalışmalarda sadece Orbitopsella zonunda bulunmuş olan Lituosepta compressa HOTTTNGER türü, ilk kez bu çalışmada Lituosepta recoarensis zonunda, yani Orbitopsella zonunun altında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study area is situated in the Aydıncık (İçel) area, Central Taurides. Ranges and systematic paleontology of Liassic benthic foraminifera from the Lower Jurassic Dibekli Member (Cehennemdere Formation) have been carried out. This member is very rich in microfossils, and also includes megalodontids and gastropods. Benthic foraminiferal assemblage of the Dibekli Member comprises mainly Lituolipora termieri (HOTTINGER), Lituosepta recoarensis CATL, Lituosepta compressa HOTTTNGER, Orbitopsella primaeva (HENSON), Orbitopsella praecursor (GÜMBEL) all of which are indicative of Upper Sinemurian- Pliensbacbian. Long-ranging forms such as Amijiella amiji (HENSON), Haurania deserta HENSON and others are also described. This association corresponds to that of the coeval stratigraphic units of Morocco and northern Italy. The species "MayncincT termieri HOTTINGER 1967, afterwards attributed to the genus Paleomqyncina SEPTFONTAINE 1988, has been assigned herein to the genus Lituolipora GUSIC and VELIC, 1978 due to priority. Three biozones are defined in the Aydıncık sections: Lituosepta recoarensis zone (phylozone), Orbitopsella zone (phylozone) and Lituolipora termieri zone (interval zone). These biozones can be correlated with those previously described from Morocco. The species Lituosepta compressa, previously recorded in the Orbitopsella zone only, are signaled herein for the first time in the Lituosepta recoarensis zone, below the Orbitopsella zone.