Balandız yaylasının florası ve genel vejetasyon yapısı
The flora and the structure of general vegetation of Balandız highplateau
  1. Tez No: 128998
  2. Yazar: AŞKIN HASAN UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE EVEREST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Genel Vejetasyon Yapısı, Balandız-Gökbelen Yaylaları, Güney Türkiye, Akdeniz, Flora, Vegetation of General Structure, Balandiz and Gökbelen highplateaus, South Turkey, Mediterranean
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz Bu araştırma Balandız ile Gökbelen yaylalarının (Mersin- Silifke) florasını ve genel vejetasyon yapısını kapsamaktadır. Araştırma alanında 1999- 2002 yıllan arasında 1002 bitki örneği toplanmıştır, çalışmalar sonunda 65 familya ve 201 cinse ait 395 tür ve tür altı seviyede taksonun varlığı saptanmıştır. Endemizm oram % 10.12' dir. Türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı ve oranlan şöyledir: Akdeniz elementleri 131 (%33.16), İran-Turan elementleri 39 (% 9.87), Avrupa-Sibirya elementleri 14 (% 3.54). Tür sayısı bakımından zengin familyalardan bazıları şunlardır: Asteraceae (35), Fabaceae (24), Brassicaceae (21), Lamiaceae (20), Poaceae (14)'dir. Tür sayısı en fazla olan cinsler şunlardır: Trifolium (11), Salvia ve Galium (8), Silene, Vida ve Onosma (6), Medicago, Centaurea, Anthemis, Crepis JLuphorbia (5).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research covers the flora and the structure of general vegetation of Balandiz and Gökbelen highplateaus (Mersin -Silifke). 1002 plant specimens were collected from the research area between 1999- 2002 and at the end of the studies, 395 taxon belong to 65 families and 201 genera were found. The rate of endemism is % 10.12. The numbers and rates of the species which are included in the certain phytogeopraphical regions are as follows: Mediterranean elements 131 (% 33.16), İrano-Turanian elements 39 (%9.87), Euro-Sibirian elements 14 (% 3.54). Some large families as to the number of the species are Asteraceae (35), Fabaceae (24), Brassicaceae (21), Lamiaceae (20), Poaceae (14) and some large genera are Trifotiwn (11), Salvia and Galium (8), Silene, Vida ve Onosma (6),Medicago, Centaurea, Anihemis, Crepis, Euphorbia (5).