Bardat (Gülnar-İçel) yaylasının floristik yapısı
Flora of the Bardat (Gülnar-İçel) highplateau
  1. Tez No: 129005
  2. Yazar: HEDİYE KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE EVEREST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mersin, Gülnar, Bardat, Flora, Türkiye, İçel, Gülnar, Bardat, Flora, Türkiye
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
oz Bu araştırma Bardat Yaylasının (Mersin-Gülnar) florasını kapsamaktadır. Araştırma alanında 2000-2002 yıllan arasında yaklaşık 750 bitki örneği toplanmıştır, çalışmalar sonunda 52 familya ve 168 cinse ait 250 türün varlığı saptanmıştır. Endemizm oranı % 9.2' dir. Türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı ve oranlan şöyledir; Akdeniz elementleri 58 (%10), İran-Turan elementleri 39 (%15.6), Avrupa- Sibirya elementleri 6 (%2.4)' dır. Tür sayısı bakımından büyük familyalardan bazıları şunlardır; Asteraceae (31), Brassicaceae (25), Fabaceae (20), Lamiaceae (20), Boraginaceae (19). Tür sayısı en fazla olan bazı cinsler ise Astragalus (6), Silene (5), Afyssum (5), Veronica (5), Centaurea (4), Onosma (4), Alkanna (4)'dır.Aynca C4 karesi için 30 yeni kayıt belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research covers the flora of Bardat Yaylası (Mersin-Gülnar). About 750 plant specimens were collected from the research area between 2001-2002 and 250 species belonging to 52 families and 168 genera were found. The rate of endemism was found as 9.2%. Phytogeographical distribution of species their ratio were found to be as fallowing; Mediterranean elements 58 (23.2%), İrano-Turanian elements 39 (15.6%), üuro-Sibirian elements 6 (2.4%). As far as number of species are concerned the dominant families were determined as to the number of the species are Asteraceae (31), Cruciferae (25), Fabaceae (20), Lamiaceae (20), Boraginaceae (19). Dominant genera were Astragalus (6), Silene (5), Afyssum (5), Veronica (5), Centaurea (4), Onosma (4), Alkanna (4). Furthermore; 30 new records were determined for C4 square.