Tavlama benzetimi algoritması ile tesis yerleşim düzenlemesi ve TÜVASAŞ Fabrikası'nda bir uygulama
Facility layout with simulated annealing algorithm and an application in TÜVASAŞ Factory
- Tez No: 129115
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Combinatorial Optimization, Facility Layout, Simulated Annealing, Two Optimization, FLAP Software
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bilindiği üzere Tesis Düzenlemesi problemi gerek iş gücünün verimli kullanılması açısından, gerekse de malzeme hareketlerinin minimizasyonu açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, tesis yerleşim düzenlemesi üzerinde durularak, tesis yerleşim düzenlemesi probleminin kombinatoriyal problemler arasındaki yeri, bu alanda kullanılan sezgisel yaklaşımlar ele alınmış ve bu sezgisel yaklaşımlar içerisinden Tavlama Benzetimi algoritması üzerinde durulmuştur. Çalışmada ayrıca Tavlama Benzetimi algoritmasının tesis düzenleme problemi üzerine uygulanması, Bilgisayar Destekli Tesis Düzenleme ve bu alanda kullanılan bir kısım algoritma ve yazılımlardan bahsedilmiş, bu kapsamda kullanılan FLAP yazılımı detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Son kısımda ise Tavlama Benzetimi algoritmasının TÜVASAŞ(Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi) nde uygulaması gösterilmiştir. Bu uygulamada Tornahane atölyesinde, Tavlama Benzetimi algoritması ile hem ürüne hem de sürece göre yerleşimleri yapılmış, Two Optimization algoritmasına göre performansı incelenerek kıyaslanmıştır. Anahtar Kelimeler : Kombinatoriyal Optimizasyon, Tesis Düzenleme, Tavlama Benzetimi, İkili Optimizasyon, FLAP yazılımı
Özet (Çeviri)
Facility layout has great importance in both using man power effectively and minimizing material movements.In this study, mostly focusing on facility plant layout, the statue of facility layout problem among combinatorial problems, intuitional approach used in this area, and simulated annealing algorithm among these intuitional approachs are studied. Beside these, also application of simulated annealing algorithm in facility layout, computer aided facility layout, and some software and algorithm used in this area are mentioned, including FLAP sofware in details. In the last part, application of simulated annealing algorithm in TUVASAS are presentedJn this application by using simulated annealing algorithm, layout is decided depending on both product and time in lathe atelier, and performance is compared according to two optimization algorithm.