Comet-KO: A concept happing environment for knowledge organization
Comet-KO: Bilgi düzenlemesi için bir anlamsal ağ ortamı
- Tez No: 129160
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVİD DAVENPORT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: İnstrüktivizm, Konstrüktivizm, Anlamsal Ağlar, Bilgi Düzenlemesi iv, Instructivism, Constructivism, Concept Maps, Semantic Networking, Knowledge Organization
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Comet-KO: BİLGİ DÜZENLEMESİ İÇİN BİR ANLAMSAL AĞ ORTAMI Tayfun Küçükyılmaz Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. David Davenport Eylül, 2003 Bu tez temellerini instrüktivist ve konstrüktivist eğitim teorilerinden alan bir bilgi inşaa ve düzenleme olan Comet-KO' u sunmaktadır. Comet-KO, bilgi inşaası ve düzenlemesi sürecinde kullanıcıya bilgiyi toplama, yaratma ve sunmada, bu bilgileri ilşkilendirmede ve bu süreçte diğer kullanıcılarla etkileşmede yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Comet- KO bilginin ifadesini yazıya dayalı klasik bilgi sunum methodları yerine, bilgi inşaasında bu tekniklerden çok daha üstün olan mantıksal ağ teknikleri ile yapmaktadır. Bilinen anlamsal ağ tekniklerini gruplama ve hipergraf çizim gücü ile geliştiren Comet-Ko, bilginin sunumu konusunda en kapsamlı anlamsal ağ geliştirme araçlarından biri olmaya adaydır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comet-KO: A CONCEPT MAPPING ENVIRONMENT FOR KNOWLEDGE ORGANIZATION Tayfun Küçükyılmaz M.S. in Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. David Davenport September 2002 This thesis presents Comet-KO, a software tool for knowledge construction and organization, which takes its basis from instructivist and constructivist learning theories. Comet-KO aids users to collect, create and represent information, visualize relationships between concepts, and collaborate during the knowledge construction process. The representation of knowledge in Comet-KO is based on semantic networking techniques, which proved to be more powerful than conventional text based note-taking methodologies. In addition to formal semantic networking language, grouping and hypergraph drawing is also supported by Comet-KO, which brings a new perspective on visualization of knowledge construction.