Simplification of tetrahedral meshes by scalar value assignment
Skalar değer atama yöntemi ile hacimsel verilerin yalınlaştırılması
- Tez No: 129167
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET AYKANAT, YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Hacimsel veri, dörtyüzlüsel ağ, dörtyüzlü indirgeme, kenar indirgeme, skalar değer atama. iv, Volumetric dataset, tetrahedral mesh, tetrahedron contraction, edge contraction, scalar value assignment. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET SKALAR DEĞER ATAMA YÖNTEMİ İLE HACİMSEL VERİLERİN YALINLAŞTIRILMASI Emre Can Sezer Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Cevdet Aykanat and Assist. Prof. Dr. Uğur Güdükbay Eylül, 2002 Düzensiz dörtyüzlü ızgaralar üzerinde tanımlanmış hacimsel verilerin yakılaştırılması için yeni bir yöntem sunulmaktadır. Veri, bir hacim üzerinde tanımlı skalar alan dan alınmış örnek değerler ve bu hacimi bölen dörtyüzlüsel ızgaradan oluşur. Yalınlaştırma, dörtyüzlülerin ya da kenarlarının noktaya indirgenmesiyle sağlanır. Yalınlaştırma metodu, istenilen derecedeki doğrulukta modeller sağlayabilir. Dolayısıyla, bu metod çoklu-çözünürlük modellemesi için uygundur. Metodun güzelliği, dörtyüzlünün ya da kenarının indirgeneceği noktanın değişken olabilmesinden kaynaklanır. Diğer metodların aksine, indirgenilecek noktanın asıl ızgaranın bir köşesi olması gerekmez, indirgeme sonunda indirge nilen noktanın skalar değeri son derece basit bir yöntemle belirlenir ve bu yöntem hatanın tahmini bir değerini de sağlar. Önerilen metod, hacimsel verilerin yalınlaştırılmasındaki verimliliğinin görülmesi açısından, iki farklı hacimsel veri örneğinde denenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMPLIFICATION OF TETRAHEDRAL MESHES BY SCALAR VALUE ASSIGNMENT Emre Can Sezer M.S. in Computer Engineering Supervisors: Prof. Dr. Cevdet Aykanat and Assist. Prof. Dr. Uğur Güdükbay September, 2002 A new approach to simplification of volumetric data over an unstructured tetra- hedral mesh is presented. The data consist of sample values of a scalar field defined over a spatial domain, which is subdivided with a tetrahedral mesh. Sim plification is performed by means of contraction of the tetrahedra and also of the edges. The simplification algorithm can provide a continuum of aproximate models of the given dataset with any desired degree of accuracy. Hence, the simplification method is suitable for multi-resolution modeling. The novelty of the approach comes from the arbitrariness in the selection of the point to which a tetrahedron or an edge is contracted. Unlike most of the existing methods, the final vertex of the contraction need not be a vertex of the original mesh. The scalar value to be assigned to the final vertex of contraction is determined by an extremely simple method (both conceptually and computationally), which also provides an estimate of the error of simplification. The proposed method is applied to two volumetric grids to illustrate its effec tiveness in simplification of volumetric data.