Simulating cloth-behavior by using mass-spring systems
Kütle-yay sistemleri kullanılarak kumaş modelleme
- Tez No: 129168
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: kütle-yay sistemleri, çarpışma testi, kumaş, similasyon. iv, mass-spring networks, collision detection, collision response, cloth, simulation. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET KÜTLE-YAY SİSTEMLERİ KULLANARAK KUMAŞ MODELLEMEK Serkan Bayraktar Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent Ozgüç Eylül, 2002 Şeklini değiştirebilen cisimleri modellemek on yıldan fazla bir süredir araştırma konusudur. Geleneksel animasyon teknikleri bu tür cisimleri içeren ortamları modellemekte yetersiz kalmaktadırlar. Bu noktada dinamik modelleme teknikleri önemli avantajlar içermektedirler. Bu tür dinamik modellemeler genellikle fiziksel tabanlı animasyon tekniğini kullanırlar. Fiziksel tabanlı animasyon tekniklerinde cisimler tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi kütle, hız ve ivme gibi fiziksel özelliklere sahiptirler. Şeklini değiştirebilen cisimleri modellemenin bir yolu cisimlerin toplam kütlesi belirli noktalarda yoğunlaşmış gibi tasarlayıp bu noktaları yay veya parçacık kuvvetleriyle birbirlerine bağlamaktır. Kütle-yay sistemleri tasarım ve uygulama kolaylıkları, tatmin edici hızları ve sağladıkları gerçeklikle tercih edile gelmişlerdir. Bu çalışma bu konudaki çeşitli teknikleri gözden geçirip kütle-yay sistemleri üzerinde durmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATING CLOTH BEHAVIOR BY USING MASS-SPRING NETWORKS Serkan Bayraktar M.S. in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bülent Özgüç September, 2002 Simulating deformable objects has been a topic of interest for more than a decade. Classical methods of animation such as key framing require a tiresome and rigorous process to simulate scenes containing deformable models. Dynamic simulation techniques offer a solution to this problem. Often, dynamic simulation methods use physically based animation methods where models have physical properties which are simulated through time by using Newtonian laws. One of the ways to model and simulate models physically is to discretise models in some points and connect these points by some forces such as damped spring forces or forces governed by particle dynamics. Using mass-springs networks has been very popular in modeling deformable objects, because of the ease of modeling, satisfactory speed and reality they offer. This work review several methods employed to simulate deformable objects, and emphasizes mass-spring network based methods.