Implementation of physical theory of diffraction for radar cross section calculation
Fiziksel saçınım teorisi kullanılarak radar kesit alanı hesaplanması
  1. Tez No: 129178
  2. Yazar: ALPER KÜRŞAT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: fiziksel saçınım teorisi, yüzey üçgenleme, fiziksel optik, fiziksel saçınım teorisi-eşdeğer kenar akımı, radar kesit alam, ince telden saçınım. vı, Physical Theory of Diffraction (PTD), Triangular Surface Meshing, Physical Optics (PO), Physical Theory of Diffraction-Equivalent Edge Currents (PTD-EEC), Radar Cross Section, Scattering by Thin Wires. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET FİZİKSEL SAÇINIM TEORİSİ KULLANILARAK RADAR KESİT ALANI HESAPLANMASI Alper Kürşat Oztürk Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Altıntaş Temmuz 2002 Fiziksel Saçınım Teorisini esas alarak radar kesit alanı hesaplayan genel amaçlı bir yazılım geliştirilmiştir. Verilen gelişigüzel bir yüzey, üçgenleme yöntemi kullanılarak düzlemlere bölünmüştür. Yüzeyin yeterince iyi yakınsanabilmesi için, yüzeyde üçgenleme yapılırken, oluşan üçgenlerin her birinin bir ke nar uzunluğunun çalışılan dalgaboyunun onda birini geçmemesi kriteri esas alınmıştır. Bu düzlemler kullanılarak Fiziksel Optik yüzey integrali hesa planmıştır. Verilen yüzey üzerinde kenar var ise, bu kenarlardan kaynaklanan saçınım alanının toplam saçınım alanına katkısı ihmal edilemeyecek kadar fa zla olmaktadır. Bu kenarlardan kaynaklanan saçınım alanı, Fiziksel Saçınım Teorisi-Eşdeğer Kenar Akımı (PTD-EEC) metodu kullanılarak hesaplanmıştır. Eşdeğer Kenar Akımının bulunmasında, söz konusu kenar yarım düzlemler kullanılarak modellenmiştir. Radar kesit alanı hesaplanacak cismin yüzeyi üzerinde ince teller takılı ise tellerin üzerinde oluşan kılavuzlanmış dalga, saçınım alanının bulunmasında önemli rol oynamaktadır. İnce telden saçman alan hesabı, literatürde bulunan çalışmalara dayanlı olarak, gelen dalganın tel üzerine bağlanması, kılavuzlanması ve tel boyunca hareket ettikten sonra salıverilmesi esasına dayanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF PHYSICAL THEORY OF DIFFRACTION FOR RADAR CROSS SECTION CALCULATIONS Alper Kürşat Oztürk M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Altıntaş July 2002 A computer program which uses the Physical Theory of Diffraction (PTD) method to calculate the Radar Cross Section (RCS) of perfectly conducting tar gets with arbitrary shape is developed. Given an arbitrary surface, it is first meshed using planar triangles. The area of each triangle is restricted to be smaller than 0.005A2 in order to obtain a good approximation to the actual surface. Af ter meshing, Physical Optics (PO) surface integral is numerically evaluated over the whole surface. If the surface has edges or wedges, diffractions originating from these edges play a significant role in the overall scattered field. This part of the diffracted field is calculated using PTD-EEC method. Calculation of the edge currents is made possible by canonically modelling the arbitrary-shaped edge. If the surface of the scatterer has thin wires attached to it, then the thin wire scattering formulation in the literature is applied. Expressions for scatter ing mechanism on a straight wire are based on diffraction, attachment, reflection and launch. The results get sufficiently accurate especially for electrically large bodies. m