Turkish text to speech system
Türkçe metin seslendirme
- Tez No: 129185
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ALTAY GÜVENİR, DOÇ. DR. İLYAS ÇİÇEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Metin Seslendirme, Türkçe, Ses Sentezi, İkili Fonem Birleştirme IV, Text To Speech, TTS, Turkish, Speech Synthesis, Diphone Concatenation III
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET TÜRKÇE METİN SESLENDİRME Barış Eker Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. İlyas Çiçekli Ocak, 2002 Bilim adamları sesin yapay olarak üretilmesi konusunda iki yüzyılı aşkın bir süredir çalışıyorlar. Bilgisayarın icadından sonra, ses üretmek için bilgisayarlar kullanılmaya başlandı. Bu yeni teknolojinin yardımıyla girdi olarak bir metin alıp bu metnin sesli olarak okunmuş halini üreten“Metin Seslendirme”sistemleri üretilmeye başlandı. İngilizce ve Fransızca gibi bazı diller araştırmacıların ilgisini çekerken, Türkçe gibi diller konusunda çok fazla çalışma yapılmadı. Bu tezde Türkçe için ikili fonem birleştirme tekniğini kullanan bir“Metin Seslendirme”sistemi anlatılmaktadır. Sistem girdi olarak bir metin alır ve çıktı olarak bu metne karşılık gelen Türkçe sesleri üretir. Türkçe fonetik bir dil olduğu için bu sistem, ufak değişikliklerle benzer fonetik diller için de kullanılabilir. Eğer sisteme bir telaffuz ünitesi entegre edilirse, sistem fonetik olmayan diller İçin de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKISH TEXT TO SPEECH SYSTEM Barış Eker M.S. in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Altay Güvenir April, 2002 Scientists have been interested in producing human speech artificially for more than two centuries. After the invention of computers, computers have been used in order to synthesize speech. By the help of this new technology, Text To Speech (TTS) systems that take a text as input and produce speech as output have been created. Some languages like English and French have taken most of the attention and some languages like Turkish have not been taken into consideration. This thesis presents a TTS system for Turkish that uses the diphone concatenation method. It takes a text as input and produces corresponding speech in Turkish. The output can be obtained in one male voice only in this system. Since Turkish is a phonetic language, this system also can be used for other phonetic languages with some minor modifications. If this system is integrated with a pronunciation unit, it can also be used for languages that are not phonetic.