Taşınabilir cihazlar için Türkçe metinden konuşma sentezleme sistemi
Turkish text to speech synthesis system for mobile devices
  1. Tez No: 216434
  2. Yazar: İLKER ÜNALDI
  3. Danışmanlar: DR. UMUT SEZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metinden Konusma Sentezleme, MKS, PSOLA, TD-PSOLA, Tasınabilir Cihaz, J2ME, SMS, Text to speech, TTS, PSOLA, TD-PSOLA, Mobile Device, J2ME, SMS
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tasınabilir cihazların hızla yaygınlastıgı bugünlerde, bu cihazlardaki donanımsal ve yazılımsal özelliklerin de gelismesiyle bu cihazlar için talep edilen yazılımlarda da farklılıklar olusmaktadır. stenilen yazılımlardan bazıları da engelli insanların bu cihazları daha verimli olarak kullanabilmesine olanak tanıyan yazılımlardır. Son yıllarda cep telefonlarında en yaygın kullanılan hizmetlerden birisi olan kısa mesajlardan görme özürlü insanlar faydalanamamaktadır. Bu çalısmada da öncelikle görme engelli insanların kısa mesaj servislerinden (SMS) faydalanmasını saglamak amacıyla, tasınabilir cihazlarda çalısabilen bir Metinden Konusma Sentezleme (MKS) yazılımı gelistirilmesi amaçlanmıstır. Diger taraftan metinden konusma isleme sistemlerindeki Türkçe için olan çalısmalar az sayıdadır, tasınabilir cihazlar içinse bu tip bir çalısma bulunmamaktadır. Bu eksikligin azaltılmasına yönelik olarak da sentezleme islemi Türkçe olarak yapılmıstır. Bu tezde mevcut MKS sistemleri ve bu sistemlerde kullanılan konusma sentezleme yöntemleri ile tasınabilir cihazlar için var olan uygulama gelistirme platformları incelenmistir. Bu inceleme sonucunda difonları birlestirerek sentezleyen Zaman Ekseninde Perde Senkronlu Örtüstürerek Ekleme (TDPSOLA) yöntemi ile Java 2 Platformu, Mikro Yayımı (J2ME) platformunun kullanılmasında karar kılınmıstır. Bütün bu çalısmalar sonucunda J2ME platformunu destekleyen bir cep telefonu üzerinde çalısabilen ve cihaza gelen kısa mesajları konusmaya çeviren bir Türkçe MKS yazılımı gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been significant improvements in both hardware and software of mobile devices and the demand for different kinds of software has emerged especially for handicapped people. Short message service (SMS) is one of the most popular features of the mobile phones, which can not be used by the blind. In this thesis, a text-to-speech (TTS) synthesis software is aimed to be developed especially to gain ability to let blind people use the SMS service. On the other hand, there are only a few number of Turkish TTS systems developed for personal computers, and none for mobile devices. So as part of this thesis, a Turkish TTS software is developed for mobile devices. In this thesis, existing TTS systems and mobile application development platforms are examined. As a result Time Domain Pitch Syncronous Overlap Add (TDPSOLA) method and Java 2 Micro Edition (J2ME) platform are decided to be used. Finally, a software, which converts incoming SMS messages to speech on a J2ME supported mobile phone, is developed.