Scheduling with controllable processing times in a CNC environment
CNC ortamında kontrol edilebilir üretim zamanlarıyla çizelgeleme
- Tez No: 129187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Toplam Ağırlıklı Gecikme, İşleme Koşulları, Kontrol Edilebilir Üretim Zamanları, Yordamlama. iv, Scheduling, Single Machine, Total Weighted Tardiness, Machining Conditions, Controllable Processing Times, Heuristics. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET CNC ORTAMINDA KONTROL EDİLEBİLİR ÜRETİM ZAMANLARIYLA ÇİZELGELEME Taylan İlhan Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. M. Selim Aktürk Eylül, 2002 Esnek üretim sistemleri bir üreticiye farklı üretim problemlerini tek tek sırayla değil aynı anda çözebilmesini sağlayan kabiliyetler verir. Bu kabiliyetleri kullan mak onu pazarda çok daha rekabetçi bir hale getirir. Bu kabiliyetlerden birisi de bilgisayar sistemleri üzerinden kontrol edilebilir üretim zamanlarıdır. Bu kabiliyeti kullanarak müşterilerin teslim zamanı gereksinimleri daha efektif bir şekilde karşılanabilir. Bir CNC makinasında işlenecek olan işlerin üretim zaman ları işleme koşulları üzerinden kontrol edilebilir, yani kesici uç maliyeti karşılığında arttırılabilir ya da azaltılabilir. Bu çalışmada, toplam ağırlıklı gecikme, kesici uç ve işleme maliyetlerini enazlayarak bir grup işin çizelgelenmesini gözönüne aldık. Tek başına toplam ağırlıklı gecikme problemi NP-zor olmasından dolayı, bizim incelediğimiz problem de NP-zor'dur. Ayrıca, kesici uç maliyetinin doğasından dolayı da problem doğrusal değildir. Bu çalışmamızda sırası verilmiş işlerin çizelgelenmesi için DP temelli bir yöntem ve bu yöntemi temel algoritma olarak kullanan bir genetik problem uzayı algoritması tasarladık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCHEDULING WITH CONTROLLABLE PROCESSING TIMES IN A CNC ENVIRONMENT Taylan İlhan M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. M. Selim Aktürk September, 2002 Flexible manufacturing systems give a manufacturer some capabilities to con sider and solve different manufacturing problems simultaneously instead of one by one in a sequential manner. Using those makes her more competitive in the market. One of those capabilities is controllable processing times. By using this capability, the due date requirements of customers can be satisfied much more ef fectively. Processing times of the jobs in a CNC machine can be easily controlled via machining conditions such that they can be increased or decreased at the ex pense of tooling cost. In this study, we consider the problem of scheduling a set of jobs by minimizing the sum of total weighted tardiness, tooling and machining costs on a single CNC machine. This problem is NP-hard since the total weighted tardiness problem is NP-hard alone. Moreover, the problem is non-linear because of the nature of the tooling cost. We proposed a DP-based heuristic to solve the problem for a given sequence and designed a local search algorithm that uses it as a base heuristic.