Evaluation of ammunition and fuel supply systems of a Turkish Armored Battalion during mobilization and deployment using simulation
Alarm faaliyetleri esnasında bir Türk Tank Taburu'nun mühimmat ve yakıt ikmal sistemlerinin simülasyonla analiz edilmesi
- Tez No: 129197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Industrial and Industrial Engineering, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Askeri Simülasyon, Mühimmat İkmali, Yakıt İkmali, Lojistik IV, Military Simulation, Ammunition Supply, Fuel Supply, Logistics III
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET ALARM FAALİYETLERİ ESNASINDA BİR TÜRK TANK TABURUNUN MÜHİMMAT VE YAKIT İKMAL SİSTEMLERİNİN SİMÜLASYONLA ANALİZ EDİLMESİ Aydm Özçevik Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Danışman: Doç. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Temmuz, 2002 Günümüz muharebelerinde ikmal sistemleri askeri başarının elde edilmesinde önemli faktörler haline gelmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte askeri birliklerin imkan ve kabiliyetleri de gelişmiş ve bunun sonucunda ihtiyaç duydukları ikmal maddelerinde de büyük bir artış olmuştur. İkmal maddelerinin muharip birliklere zamanında dağıtımı ordunun başarısı için çok önemlidir. İkmal maddelerinin zamanında ve tam olarak muharip birliklere dağıtılabilmesi ancak ikmal sistemlerinin karargah subayları tarafından iyi planlanması ile mümkün olabilir. İkmal sistemlerinin iyi analiz edilmemesi ikmal maddelerinin muharip birliklere ulaştırılmasında aksaklıklara sebep olacak ve neticede muharip birliklerin vazifelerini başarmalarını engelleyecektir. Bu çalışmada, bir tank taburunun alarm emri öncesi kullandığı mevcut mühimmat ve yakıt ikmal sistemleri simülasyon vasıtasıyla analiz edilmektedir. Komutanlar henüz barış zamanında iken mevcut sistemler için kurulan simülasyon modellerini kullanarak, mevcut sistemlerin icrasında karşılaşabilecekleri muhtemel problemleri önceden görme ve bunlara karşı tedbir alma imkanına sahip olacaklardır. Bu çalışmanın ana hedefleri: (1) Gerek gerçek koşulların oluşturulmasındaki güçlük ve gerekse maddi nedenler dolayısıyla tatbiki zor olan mevcut mühimmat ve yakıt ikmal sistemlerini simülasyon vasıtasıyla analiz etmek. (2) Sistemler üzerine etkili olan faktörleri tespit etmek. (3) Simülasyon modellerinin çıktılarını istatiksel metodlarla inceleyerek sistemlerdeki muhtemel problemleri önceden görmek. (4) Performans kriterlerine göre en kritik bölgeyi seçmektir. Modellerin kodları ARENA 3.0 simülasyon programı kullanılarak ve SEVIAN dilinde yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
AD3 I I\J\\^ 1 EVALUATION OF AMMUNITION AND FUEL SUPPLY SYSTEMS OF A TURKISH ARMORED BATTALION DURING MOBILIZATION AND DEPLOYMENT USING SIMULATION Aydın Özçevik M.S. in Industrial Engineering Advisor: Assoc. Prof. İhsan Sabuncuoğlu July, 2002 In current wars, supply systems have become vital factors to reach military success. With improvements in technology, the capabilities and means of military units have also improved and as a result, the supply materials which military units require have also increased greatly. The timely delivery of supply materials to the combatant units is the key to success. The delivery of supply materials to combatant units at the right time and as needed can only be possible with the efficient planning of supply systems by staff officers. The insufficient evaluation of supply systems will cause interruptions in delivery of supply materials to combatant units and consequently prevent the combatant units from accomplishing their tasks. In this study, the existing ammunition and fuel supply systems of an armored battalion before alarm order is evaluated via simulation. By using the simulation models which were coded for existing systems, commanders will have the capability to detect potential problems and take precautions. The main objectives of this study are: (1) To evaluate existing systems via simulation because of difficulties in executing real world systems due to impediments in creating real world conditions and also economic reasons. (2) To detect the factors which have significant effects on the existing system. (3) To foresee the probable problems of the existing system by studying the simulation model outputs using statistical methods. (4) To select the most critical region of Turkey according to performance measures of interest. The codes of models are created by using ARENA 3.0 simulation program and SIMAN programming language.