Codes on fibre products of Artin-Schreier and Kummer coverings of the projective line
Projektif doğrunun Artin-Schreier ve Kummer örtülerinin fiber çarpımları üzerindeki kodlar
- Tez No: 129202
- Danışmanlar: PROF. DR. SERGUEİ STEPANOV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Cebirsel eğriler, fiber çarpımları, Artin-Schreier genişletmeleri, Kummer örtüleri geometrik, Goppa kodlan, Algebraic curves, fibre products, Artin-Schreier extensions, Kummer coverings, geometric Goppa codes. LV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET PROJEKİF DOĞRUNUN ARTIN-SCHREIER VE KUMMER ÖRTÜLERİNİN FİBER ÇARPIMLARI ÜZERİNDEKİ KODLAR Mahmoud Shalalfeh Matematik Bölümü, Doktora Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Serguei A. Stepanov Ağustos, 2002 Bu tezde, projektif doğrunun Artin-Schreier ve Kummer örtülerinin fiber çarpımları tarafından, sonlu cisimler üzerinde tanımlanan, geometrik olarak in- dirgenemeyen ve tekilliği olmayan projektif eğriler çalışıldı. Artin-Schreier ve Kummer denklemlerinin fiber çarpımları tarafından tanımlanan ve üzerinde fazla rasyonel noktası olan eğriler elde edildi. Bulunan bu eğrilere doğrusal kodların Goppa methodu uygulanarak, uygun göreceli parametrelere sahip, uzun doğrusal kodlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CODES ON FIBRE PRODUCTS OF ARTIN-SCHREIER AND KUMMER COVERINGS OF THE PROJECTIVE LINE Mahmoud Shalalfeh Ph.D. in Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Serguei A. Stepanov August, 2002 In this thesis, we study smooth projective absolutely irreducible curves defined over finite fields by fibre products of Artin-Schreier and Kummer coverings of the projective line. We construct some curves with many rational points defined by the fibre products of Artin-Schreier and Kummer coverings. Then, we apply Goppa construction to the curves that we have found, and obtain long linear codes with good relative parameters.