Sıvı kimyasalların depolanması ve elleçlenmesi
Storage and handling liquid chemicals
- Tez No: 154473
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEMRA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Depolama Tankları, Yüzer Tavanlar, Petrol, Terminal, Yangmdaö Korunma, Emisyon, Tanks 4.0, API, NFPA, EPA si, Storage Tanks, Floating Roofs, Oil, Terminal, Fire Protection, Emission, Tanks 4.0, API, NFPA, EPÂ Xii
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Sıvı kimyasalların depolanması gerektirdiği sorumluluk ve bilgi birikimden dolayı özel ihtisas gerektiren bîr konudur. Rafinerilerde, terminallerde ve kullanıldıkları tesislerde bu ürünlerin muhafazası depolama tankları ile sağlanmaktadır. Tanklar petrol, ara ürünler, antdmış ürünler, gazlar, kimyasallar ve su depolanmasında kullanılmakta, ve gereken ihtiyaca göre 200.000 m^lük hacimlere kadar inşa edilmektedir. Bu tankların inşası ve işletilmesi API» NFPA, ASME, EPA, IMO gibi uluslararası kabul görmüş kurumlarm yayınladığı standart ve kurallar çerçevesinde şekülenmektedil'* Petrol ve petrol ürünlerinin insan yaşamındaki önenıinin geçen yüzyılın başmda artmasıyla bu ürünlerin depolanmasının önemi artmıştır. Depolama konusunun önenıinin artması yalnızca artan tüketim talebi ile olmamış, bunun yanında depolama tanklaraun çevreye ve insan yaşamına olan etküerinin anlaşılması da etkili olmuştur. Bu etkiler meydana gelen kazalar v# büyük yangınlarla yasa uygulayıcılarının ve kamuoyunun ilgisini üzerine toplamış, ve sektörün yaşanabilecek bu tip vakalara karşı daha hazırlıklı olması yönünde itici güŞ olmuştur. Geçen yüzyılda inşa edilen taklarda en önemli öncelik yangın tehlikesi olmuş, en güvenli depolama şekli olarak tankların birçoğu yeraltına uygun korozyon koruması yapılmadan kurulmuştur. Güvenli ve kirlenmeden uzak temiz bir çevre bilinci, yanıci parlayıcı sıvıların depolanmasında büyük değişikliklere yön vermiş, ve yeraltında depolanan sırların depolama biterlerinin sıkılaşmasına, yer üstünde inşa edilen tankların sayısının da artmasına sebep olmuştur, Bu çalışmada sıvı kimyasallann depolanması ve elleçlenmesi başlığı altoda, sıvı kimyasalların depolanmasında kullanılan tanklar, depolama tanklarından çevreye salınan kimyasallann ölçüm metodlan ve depolama tankları için büyük öneme sahip yangın tehlikesine karşı kullanılan sistemler irdelenmiş ve konu ile ilgili örnek çalışmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The storage of bulk liquid chemicals needs well-educated specialists because of required special knowladge and resposibility. Storage of these products at refineries, terminals and end points are achieved by stotage tanks. Tanks can be used to store oil, intermediate products refined products, gases, chemicals and water and can be installed to a volume of 200.000 m3. Installation and operations of these tanks are obtained by codes and standards published by organizations that have international approval, like API, NFPA, ASME, EPA and IMG* At the beginning of the past century, increasing importance of oil and oil products on humaft life effected the importance of storage facilities. The effects of storage tanks to the environment and the potential fire hazards also increased the importance. The public opinions interest and government attention has rose up with the accidents and fires, and act as a driving force to the industry to take precautions to these hazards. Prior to eighties in the vast majority of cases, there was only one important consideration for the safe storage of chemicals and petroleum products, that being to prevent fires and explosions, and most tank systems went installed without adequate corrosion protection in the safest environment known, underground. The movement towards a safe environment and an environment free from pollution and contamination, has created a tremendous change in the way of flammable and combustible liquids storage. This caused strict underground storage rules, and incresing number of aboveground storage tanks. In this study under the subject of“storage and handling of liquid chemicals”, tanks used fof storage of liquid chemicals, estimation procedures of emissions from storage tanks and fire protection systems of storage tanks are examined, and sample studies are includes!