Discrete wigner distribution and half-integer representations of discrete-time signals and systems
Ayrık wigner dağılımı ve buçuklu sayılarla ayrık zamanlı sinyal ve sistemlerin temsili
- Tez No: 129215
- Danışmanlar: DR. HALDUN ÖZAKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ayrık Wigner Dağılımı, Ayrık Belirsizlik Fonksiyonu, Buçuklu Sayı Temsili, Örnekleme ve İnterpolasyon Teorisi, Discrete Wigner Distribution, Discrete Ambiguity Function, Half-integer Represen tation, Sampling and Interpolation Theory m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET AYRIK WIGNER DAĞILIMI VE BUÇUKLU SAYILARLA AYRIK ZAMANLI SİNYAL VE SİSTEMLERİN TEMSİLİ Burhan Gülbahar Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Dr. Haldun Özaktaş Şubat 2002 Bu tezde sürekli Wigner dağılımının ve onun iki boyutlu Fourier dönüşümü olan be lirsizlik fonksiyonunun ayrık karşılığı tanımlanmıştır. Devirli Dirichlet fonksiyonları kul lanılarak bulunmuş interpolasyon temel alınarak sinyal ve sistemlerin buçuklu sayı temsil leri tanımlanmıştır. Zaman ve frekans düzleminde keyfi rasyonel noktalarda alınmış örnekler arasında genelleştirilmiş ayrık Fourier dönüşümleri türetilmiştir. Ayrık Wigner dağılımını ve belirsizlik fonksiyonunu tanımlarken sürekli haliyle benzerliği korumaya çalışarak üç yaklaşımda bulunulmuştur. Birinci yaklaşım simetrik yardımcı fonksiyonlara dayanarak ayrık Wigner dağılımını ve belirsizlik fonksiyonunu geleneksel ayrık uzayda tanımlar, ikinci ve üçüncü yaklaşım buçuklu sayı uzayında simetrik ve simetrik olmayan yardımcı fonksiyonları kullanır. Bu tanımların sağladığı ilişkiler ve kısmi özellikler takımı tartışılır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISCRETE WIGNER DISTRIBUTION AND HALF-INTEGER REPRESENTATIONS OF DISCRETE-TIME SIGNALS AND SYSTEMS Burhan Gülbahar M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Dr. Haldun Özaktaş February 2002 In this thesis, the discrete counterpart of the Wigner distribution (WD) and its two-dimensional Fourier transform, the ambiguity function (AF) are defined based on sampling theory. Half- integer representations of signals and systems are defined based on the interpolation evaluated by using periodic Dirichlet functions. Generalized DFT relations are derived between samples at arbitrary rational points in the time and frequency domains. While defining the discrete WD and AF three approaches are used in trying to preserve the analogy with the continuous case. The first approach defines the discrete WD and AF on conventional discrete space based on symmetric auxiliary functions, the second and third approaches use symmetric and asymmetric auxiliary functions on half-integer spaces. The set of relations and some of the properties satisfied by these definitions are discussed.