Analysis of the hub location problem specific to cargo delivery systems: A large scale implementation for Turkey
Kargo dağıtım sistemlerinde ana dağıtım üssü: Yer problemi seçiminin incelenmesi
- Tez No: 129216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, Ana Dağıtım Üssü Yer Seçimi Problemi, Kargo Dağıtım Sistemleri iv, Optimization, Hub Location Problem, Cargo Delivery Systems 111
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET KARGO DAĞITIM SİSTEMLERİNDE ANA DAĞITIM ÜSSÜ YER SEÇİMİ PROBLEMİNİN İNCELENMESİ Pınar Zarif Tan Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Bahar Y. Kara Eylül 2002 Ana dağıtım üssü (ADÜ) problemi havacılık sektöründe, telekominikasyon ve bilgisayar ağı sistemlerinde ve kargo dağıtım sistemlerinde karşılaşılan ve matematiksel modeli ilk defa 1987 yılında oluşturulmuş bir problemdir. Bu uygulama alanları ayrı ayrı incelendiğinde, başlangıçta önerilen modelin bazı eksiklikleri olduğu gözlenmektedir. Bu çalışmada problemin kargo dağıtım sektörüne özel boyutları üzerine yoğunlaşılmaktadır. Türkiye'de servis veren farklı kargo dağıtım şirketleriyle yapılan öngörüşmeler sonucunda sektöre özel kısıtlar, gereksinimler ve kriterler belirlenmiştir. Bu görüşmeler sonucunda kamyon varış-kalkış saatlerinin birbirleriyle senkronizasyonunun kargo dağıtım şirketleri için çok önemli bir kısıt olduğu görülmüş ve bu yapıya uygun model(ler) geliştirilmiştir. Geliştirilen modeller Türkiye'de hizmet veren kargo dağıtım sektöründeki öncü firmalardan birininin ADÜ yer seçimi, ilgili servis ağının oluşturulması ve kamyon varış kalkış saatlerinin belirlenmesi problemine uyarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE HUB LOCATION PROBLEM SPECIFIC TO CARGO DELIVERY SYSTEMS: A LARGE SCALE IMPLEMENTATION FOR TURKEY Pınar Zarif Tan M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. Bahar Y. Kara September 2002 The hub location problem is a new research area, which appear in a variety of applications including airline systems, cargo delivery systems and telecommunication network design. When the application areas are analyzed separately, it is observed that there are some deficiencies at the traditional hub location models. In this thesis the application of cargo delivery systems is analyzed. As a result of the interviews with five different cargo delivery firms that provide service in Turkey, the constraints, requirements and criteria special to the cargo delivery sector are determined. The integer programming formulations specific to cargo delivery system are presented and the computational results are compared with the current structure of a cargo delivery firm.