Differentiation and localization using infrared sensors
Kızılötesi algılayıcılar ile ayırdetme ve konumlandırma
- Tez No: 129219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLLUR BARSHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: örüntü tanıma ve öznitelik çıkarımı, kızılötesi algılayıcılar, hedef ayırdetme ve konumlandırma, yüzey tanıma, pozisyon kestirimi. iv, pattern recognition and feature extraction, infrared sensors, target differentiation and localization, surface recognition, position estimation. ^ in IS
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET KIZILÖTESİ ALGILAYICILAR İLE AYIRDETME VE KONUMLANDIRMA Tayfun Aytaç Elektrik ve Elektronik Mühendisliği. Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Billur Barshan Ağustos 2002 Bu tezde, düşük maliyetli kızılötesi algılayıcıların ayırdetme ve konumlandır ma amacıyla kullanımı için farklı yaklaşımlar sunulmuştur. Bu tip algılayıcılardan elde edilen yeğinlik ölçümleri büyük ölçüde hedefin konumuna ve özelliklerine bağlı olup, bu ilişki analitik olarak kolayca ifade edilememektedir. Bu çalışmada açısal yeğinlik taramalarının kullanımım ileri sürüyor ve onları işleyen yaklaşımlar sunuyoruz. Bu yaklaşımlar kullanılarak benzer geometrik şekillere fakat farklı yüzey özelliklerine sahip hedefler, benzer yüzey özelliklerine fakat farklı geomet rik şekillere sahip hedefler ve hem farklı yüzey hem de farklı geometrik şekle sahip hedefler konumdan bağımsız olarak ayırdedilmiş ve konumlandırılmıştır. Bu durumlarda en büyük doğru ayırdetme oranları, ayırdetme sürecinde hedeflerin geometrik özelliklerinin yüzey özelliklerinden daha ayırdedici olduğunu gösterir şekilde, sırasıyla %97, %87 ve %65 olarak elde edilmiştir. Farklı yaklaşımlar deneysel olarak kapalı mekanlarda sıkça karşılaşılan geometrilere sahip hedeflerle ve farklı yansıma özelliklerine sahip yüzeylerle değerlendirilmiştir. Sonuçlar, ba sit kızılötesi algılayıcıların uygun işleme yöntemleri kullanıldığı takdirde yaygın uygulamalarındakine göre çok daha fazla bilgi çıkarımında kullanılabileceğini göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIFFERENTIATION AND LOCALIZATION USING INFRARED SENSORS Tayfun Aytaç M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Billur Barshan August 2002 In this thesis, different approaches for the differentiation and localization of targets using low-cost infrared sensors are presented. The intensity readings ob tained with such sensors are highly dependent on the location and properties of targets in a way which cannot be. represented in a simple manner, making the differentiation and localization process difficult. We propose the use of angular intensity scans and present different approaches to process them. Using these approaches, targets of different geometrical shapes but identical surface proper ties, targets of different surface properties but identical geometry, and targets having both different geometrical shapes and surface properties are differentiated and localized in a position-invariant manner. Maximum correct differentiation rates of 979c. 87%, and 65% are respectively achieved in these cases, indicating that the geometrical properties of targets are more distinctive than their surface properties in the differentiation process. The different approaches are verified experimentally with target types of commonly encountered geometries in indoor environments and with surfaces of different reflection properties. The results in dicate that simple infrared sensors, when coupled with appropriate processing, can be used to extract a significantly greater amount of information than they are commonly employed for.