Laser wavelength upconversion with optical parametric oscillator using simultaneously phase-matched crystals
Aynı anda faz uyumu sağlanmış kristaller kullanarak optik parametrik osilatörler ile lazer dalgaboyu yukarı-çevrimi
- Tez No: 129230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN AYTÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: doğrusal olmayan frekans dönüştürme, optik parametrik osilatörler, parametrik cihazlar, ikinci harmonik üretimi, toplam frekans üretimi, görünüşte faz uyumu sağlama, periodik olmayan kutuplama. vı, nonlinear frequency conversion, optical parametric oscillators, para metric devices, second harmonic generation, sum frequency generation, quasi-phase matching, aperiodically-poled. ^ iv T
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET AYNI ANDA FAZ UYUMU SAĞLANMIŞ KRİSTALLER KULLANARAK OPTİK PARAMETRİK OSİLATÖRLER İLE LAZER DALGABOYU YUKARI-ÇEVRİMİ Tolga Kartaloğlu Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Orhan Aytür Eylül 2002 Bu tezde, lazer ışımasının frekans yukarı çevrimi elde etmek amacı ile ikinci harmonik veya toplam frekans üretimi için aynı anda faz uyumu sağlanmış tek bir doğrusal olmayan kristal kullanan optik parametrik osilatörler üzerine çalışmalarımızı sunmaktayız. Kütle halinde KTİOPO4 ve KTİOASO4 kristallerinde ve periyodik olmayacak şekilde kutuplanmış LİNDO3 kristalinde, ikinci harmonik üretimi veya toplam frekans üretimi ile birlikte optik parametrik yükseltmenin aynı anda faz uyumunu sağlamayı başardık. Deneysel olarak %40'a varan güç dönüşüm verimi ile, yüksek frekanslara darbeli ve sürekli-dalga lazerlerin çok verimli frekans dönüşümünü gösterdik. Bunlara ek olarak, ikinci harmonik üretimi için kovuk içi /3-Ba2B04 kristali ve optik parametrik osilasyon için periyodik şekilde kutuplanmış KTİOPO4 kristali kullanan kovuk-içi-katlanmış optik parametrik osilatörümüzü de sunmaktayız. Bu tezde, ayrıca, kutuplanmiş doğrusal olmayan kristalerde aynı anda faz uyumu sağlanmak için periyodik olmayan parmaklık yapısı tasarlamak için bir yöntemi tanıtmaktayız. Periyodik parmaklık yapıların aksine, bizim yöntemimiz ile tasarlanmış parmaklık yapıları serbestçe ayarlanabilen birleştirme katsayıları ile keyfi seçilmiş iki doğrusal olmayan etkileşimin aynı anda görünüşte faz uyumunu başarmaya izin vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LASER WAVELENGTH UPCONVERSION WITH OPTICAL PARAMETRIC OSCILLATORS USING SIMULTANEOUSLY PHASE-MATCHED CRYSTALS Tolga Kartaloğlu Ph.D. in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan Aytür September 2002 In this thesis, we present our work on optical parametric oscillators that employ a single nonlinear crystal that is simultaneously-phase-matched for second-harmonic or sum-frequency generation in order to obtain frequency upconversion of laser radiation. We achieved simultaneous phase matching of optical parametric amplification together with second harmonic generation or sum frequency generation in bulk KTİOPO4 and KTİOASO4 crystals, and in an aperiodically-poled LiNbC>3 crystal. We demonstrated very efficient frequency conversion of pulsed and continuous-wave lasers to higher frequencies with power conversion efficiencies reaching 40%. In addition, we present our work on an intracavity-doubled optical parametric oscillator that employs a periodically- poled KTİOPO4 crystal for optical parametric amplification and an intracavity /?- Ba2B04 crystal for second harmonic generation. In this thesis, we also introduce a method for designing aperiodic grating structures for simultaneous phase matching in poled nonlinear crystals. In contrast to periodic grating structures, a grating structure designed using our method allows one to achieve simultaneous quasi-phase matching of two arbitrarily chosen nonlinear interactions with freely adjustable coupling coefficients.