Analysis of gaussian-beam pumped optical parametric amplifiers for the generation of squeezed states of light
Sıkıştırılmış ışık üretimi için gauss ışınlarıyla pompalanmış optik parametrik yükselticilerin analizi
- Tez No: 129229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN AYTÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: optik parametrik yükseltme, dejenere optik parametrik yükseltici, dejenere-olmayan optik parametrik yükseltici, parametrik kazanç, bölüt- sıkıştırılması, genlik-sıkıştırılması, kazanca bağlı kırınım, optical parametric amplification, degenerate optical parametric amplifier, nondegenerate optical parametric amplifier, parametric gain, quadrature-squeezing, amplitude-squeezing, gain induced diffraction. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET SIKIŞTIRILMIŞ IŞIK ÜRETİMİ İÇİN GAUSS IŞINLARIYLA POMPALANMIŞ OPTİK PARAMETRİK YÜKSELTİCİLERİN ANALİZİ Kahraman Güçlü Köprülü Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Orhan Aytür Şubat 2002 Bu tezde, Gauss ışınlarıyla pompalanmış optik parametrik yükselticilerin ayrıntılı analizi sunulmaktadır. Bu tezdeki model, silindirik simetriye sahip herhangi bir giriş sinyali (ya da lokal osilatör) için faza bağımlı kazanç, bölüt sıkıştırması ve genlik sıkıştırması miktarlarının hesaplanmasını sağlamaktadır. Gauss ışınlarıyla pompalanmış optik parametrik yükselticilerde, sıkıştırma miktarı kazanca bağlı kırınım denilen ve uzaysal kazanç değişimlerinden kaynaklanan etkiler nedeniyle sınırlıdır. Dejenere optik parametrik yükselticilerde, Gauss profiline sahip bir giriş sinyali ya da lokal osilatör kullanılarak sıkı odaklama bölgesinde 22 dB bölüt sıkıştırılması ve 6 dB genlik sıkıştırılması elde edilebilir. Uyumlu lokal osilatör kullanıldığında bölüt sıkıştırılması miktarı sadece Gauss pompa ışınının gücü ile sınırlıdır. Dejenere-olmayan optik parametrik yükseltici, sıkıştırma miktarında önemsiz bir düşüş ile dejenere optik parametrik yükseltici gibi kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF GAUSSIAN-BEAM PUMPED OPTICAL PARAMETRIC AMPLIFIERS FOR THE GENERATION OF SQUEEZED STATES OF LIGHT Kahraman Güçlü Köprülü Ph.D. in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan Aytür February 2002 In this thesis, we present a detailed analysis of Gaussian- beam pumped optical parametric amplifiers (OPA's). The model presented here facilitates accurate calculation of the phase-sensitive OPA gain and the resulting quadrature and amplitude squeezing for an arbitrary input signal (or local oscillator) that has cylindrical symmetry. The magnitude of squeezing in a Gaussian-beam pumped degenerate OPA is limited by gain induced diffraction, an effect resulting from transverse gain variations. Using a Gaussian input signal or local oscillator, 22 dB of quadrature-squeezing and 6 dB of amplitude- squeezing may be obtained from a degenerate OPA in the tight focusing regime. When a matched local oscillator is used, quadrature-squeezing is only limited by the power of the Gaussian pump beam. A nondegenerate OPA can be used as a degenerate OPA without significant degradation in the amount of squeezing, if the nondegeneracy is not high.