Mevsimsel allerjik rinitli hastalarda intranasal kortikosteroidin bronş aşırı duyarlılığı , bronş inflamasyonu ve bu parametrelerdeki mevsimsel değişiklik üzerine etkisi
Effect of intranasal corticosteroid on seasonal variations of bronchial hyperresponsivenness and bronchial inflammation in nonasthmatic children with seasonal allergic rhinitis
  1. Tez No: 129561
  2. Yazar: FAZIL ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mevsimsel allerjik rinit, intranazal kortikosteroid, bronş aşırı duyarlılığı, bronşial inflamasyon
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Allerjisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
iii ÖZET Orhan, F., Mevsimsel allerjik rinitli hastalarda intranazal kortikosteroidin bronş aşırı duyarlılığı, bronş inflamasyonu ve bu parametrelerdeki mevsimsel değişiklik üzerine etkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yan Dal Tezi. Ankara, 2002. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji ve Astma Ünitesi'nde izlenen çayır veya çayır + ot polenlerine duyarlı 28 mevsimsel allerjik rinitli (MAR) hasta çalışmaya dahil edildi. Grup 1 ortalama yaşları 12.9+0.8 yıl olan ve intranazal triamsinolon asetonid (TAA) alan 13 hastadan, Grup 2 ise ortalama yaşları 13.1+0.6 yıl olan ve intranazal TAA almayan 15 hastadan oluştu. Çalışmanın başlangıcında (polen mevsimi öncesi) hastaların tümüne metakolin ile bronşial provokasyon testi uygulandı. Serum total IgE, çayır ve ot spesifik IgE, total eozinofil sayımı ve serum ECP için kan örnekleri toplandı. Uyarılarak alınan balgam örneklerinden hücre sayımı ve eozinofil katyonik protein (ECP) ölçümü yapıldı. Bu işlemler altı haftalık tedavi döneminin sonunda (mevsim içi) tekrar edildi. Hastalardan iki dönem arasında burun, göz ve göğüs semptomlarını içeren günlük tutmaları istendi. Metakoline bronşial duyarlılık (PC20), kanda ve balgamda eozinofil sayıları ile serum ve balgam ECP düzeyleri arasında polen mevsimi öncesi ve mevsim içinde her iki grup arasında fark saptanmadı. Her iki hasta grubunda çalışmanın bitiminde PC20 belirgin olarak azalırken, balgam eozinofil sayısı, serum ECP ve balgam ECP değerleri çalışmanın başlangıcına göre ististiksel olarak anlamlı şekilde arttı. Periferik kanda eozinofil sayısı ise Grup 2'de anlamlı olarak yükseldi. Burun semptomları Grup 1'de, Grup 2'ye göre anlamlı olarak düşük bulundu. MAR'li çocuklarda intranazal TAA tedavisinin bronşial aşırı duyarlılık ve bronş inflamasyonu üzerine etkisinin olmadığı ancak nazal semptomları belirgin olarak azalttığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Orhan, F., Effect of intranasal corticosteroid on seasonal variations of bronchial hyperresponsiveness and bronchial inflammation in non- asthmatic children with seasonal allergic rhinitis, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatric Allergy, Ankara 2002. We conducted an open, randomized, parallel-group study in grass or grass + weed pollen sensitive non-asthmatic children with seasonal allergic rhinitis (SAR). Thirteen patients (Group 1) were treated with triamcinolone acetonide (TAA, 220 mg, once daily) for six weeks, and 15 patients (Group 2) were not received intranasal corticosteroid treatment. Bronchial responsiveness to methacholine (PC20), eosinophil counts in sputum and peripheral blood, and eosinophil cationic protein (ECP) levels in sputum and serum were measured before and during grass pollen season. Patients were recorded their daily nasal, eye, and, if any, chest symptoms. Triamcinolone acetonide significantly decreased nasal symptoms in Group 1 (p0.05).