Hepatik ensefalopati patogenezinde santral opioterjik sistemin fonksiyonel öneminin nalokson tedavisi ile test edilmesi
Treatment of human hepatic encephalopathy with the opioid receptor antagonist naloxone
- Tez No: 129713
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN YURDAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatik ensefalopati, opioterjik sistem, nalokson 36, Hepatic encephalopathy, opioid system, nalokson. 37
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Hepatik Ensefalopati (HE), akut ve kronik karaciğer hastalıklarının nöral inhibisyon ile karakterize, patogenezi tam olarak ortaya konamamış, klinik manifestasyonlan nörolojik muayenede tespit edilen silik nörolojik bulgulardan derin koma haline kadar uzanan, genellikle geriye dönebilen ve beyinde nonspesifik nöropatolojik değişikliklerle giden ciddi bir komplikasyonudur. Opioterjik ligandlar, nöroinhibitör özellikte ve santral sinir sisteminde çeşitli nörotransmitter sistemler ile bağlantılı olan nöroaktif peptidlerdir. Bu çalışma, HE patogenezinde son yıllarda büyük ilgi uyandıran santral opioterjik sistemin fonksiyonel öneminin naloksonun HE tedavisindeki yerinin klinik, nörolojik parametreler, EEG ve uyarılmış potansiyeller kullanılarak değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Hepatik yetmezlik tanısı ile izlenen 11 hastada gelişen ve konvansiyonel tedavi ile 24 saat içinde klinik düzelme gözlenmeyen evre ILIII ve IV olan 12 HE atağında Nalokson ile tedavi uygulandı. Tedavi yanıtı, Glascow koma sakalası, elektroensefalografi, görsel ve beyinsapı işitsel uyarılmış potansiyeller kullanılarak değerlendirildi. Nalokson infüzyonu, çalışmaya dahil edilen hastaların hiçbirinde belirgin uyanma yanıtı ile sonuçlanmadı. GCS ve EEG ölçümlerinde hafif bir düzelme sağlanmış olmasına rağmen, bu düzelme klinik olarak anlamlı görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hepatic encephalopathy (HE) is a complex, usually reversible neuropsychiatric syndrome, that occurs as a result of acute or chronic hepatocellular failure, characterized by a global depression of central nervous system function, which may progress to impaired consciousness and coma, that occurs as a result of acute or chronic hepatocellular failure. Opioid ligands are neuroactive peptides with neuroinhibitory properties and interact with various neurotransmitter systems in the central nervous system. This study was designed to evaluate the effect of nalokson on clinical neurological satatus, the electroencephalogram (EEG) and evoked potentials in patients with hepatic encephalopathy. Twelve episodes of stage Ü-IV HE in 1 1 patients, that are refractory to conventional therapy for 24 hours, were treated with nalokson. The results of treatment was assessed using the Glascow Coma Scale (GCS), EEG, visual evoked potential (VEP) and brainstem auditory evoked potential (BAEP). Treatment of HE with opioid receptor antagonist, nalokson, does not lead to a marked amelioration of HE. Such treatment is, however, associated with subtle improvements in the GCS and the EEG. These beneficial effects may not be of clinical importance, and do not support the use of nalokson as an adjunct therapy for HE.