Fizyoterapistlerde kas iskelet sistemi ile ilgili fonksiyonel çalışma kapasitesinin incelenmesi
Investigation of functional work capacity relevant to musculoskeletal system in physical therapists
  1. Tez No: 129770
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KAYIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyoterapist, işe bağlı kas iskelet sistemi yaralanması, fonksiyonel kapasite değerlendirmesi, J-Tech
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Öksüz, Ç. Fizyoterapistlerde Kas İskelet Sistemi İle İlgili Fonksiyonel Çalışma Kapasitesinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi İş Uğraşı Tedavisi Programı Bilim Uzmanlığı TezUAnkara, 2003. Çalışmamızın amacı fizyoterapistlerde çalışma kapasitesini ve çalışma hayatına bağlı olarak ortaya çıkan yaralanmaları objektif verilere dayalı olarak değerlendirmektir. Çalışmaya iş hayatı öncesinde yaralanma hikayesi olmayan ve en az iki yıldır fizyoterapist olarak çalışan 45 bayan fizyoterapist dahil edilmiştir. Fizyoterapistler çalışma yıllan dikkate alınarak üç farklı gruba ayrılmıştır. Çalışma süresi 2-8 yıl arasında olan fizyoterapistler ilk gruba, 9-16 yıl arasında olan fizyoterapistler ikinci gruba, 17-22 yıl arasında olan fizyoterapistler de üçüncü gruba dahil edilmiştir. Fizyoterapistlerin çalışma kapasiteleri ve çalışma postürleri değerlendirilmiştir. Kavrama kuvveti, çimdikleyici kuvvet, ağırlık kaldırma kuvveti, kas kuvveti, lumbal bölge hareketliliği ve yaşam kalitesi değerlendirmesi yapılmıştır. Değerlendirme sonucunda çalışmaya katılan 45 fizyoterapistin 27' sinde (%60) mesleğe başladıktan sonra geçirilmiş kas iskelet sistemi yaralanması belirlenmiştir. Fizyoterapistlerde en çok bel yaralanması görülürken sırasıyla el bileği, omuz, el, diz ve dirsek yaralanması diğer yaralanmaları oluşturmaktadır. Kas kuvveti, kavrama kuvveti, çimdikleyici kuvvet, SF-36 yaşam kalitesi anketi değerleri açısından IH. grup lehine istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). OWAS çalışma postürü değerlendirme sonuçlarına göre fizyoterapistlerin daha çok hafif zararlı postürlerde çalıştığı belirlenmiştir. Fizyoterapistlerin kas iskelet sistemi zorlanmaları özellikle de bel yaralanmaları açısından risklere açık olduğu görülmüş ancak çalışma deneyimi arttıkça risk faktörlerini azaltma konusunda daha başarılı oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Öksüz, Ç., Investigation of Functional Work Capacity Relevant to Musculoskeletal System In Physical Therapists. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Occupational Therapy Program, Master Thesis, Ankara, 2003. The aim of our study is to evaluate the work capacity and injuries of physical therapists which are related to working life delignated to objective datas. 2 years experienced physical therapists who do not have injury history before working life are included into our study. Physical therapists are seperated into three different groups according to their work experience.2-8 year experienced physical therapists are included to the first group, 9-8 years are included to the second group, 17-22 are included to the third group. Work capacity and working postures of physical therapists have been evaluated. Grip strength, pinch strength, lifting strength, muscle strength, spinal ROM and quality of life have been evaluated. Work related musculoskeletal disorders have been determined in 27 of 45 physical therapists participated in the study. Low back pain is the most obvious problem, while wrist, shoulder, hand, knee and elbow injuries are the other problems of physical therapists. According to muscle strength, grip strength, pinch strength and SF-36 quality of life evaluation, there was a significant difference in favour of the third group (p0.05). By the OWAS working postures analyses system, it has been determined that physical therapists are mostly working in weakly harmful postures. It has been considered that physical therapists are exposed to musculoskeletal system strains especially with regard to low back, however, by the time they get experienced and become more successfull in decreasing risk factors. Key Words :Physical therapist, work related musculoskeletal disorders, functional capacity evaluation, J-Tech