Sağlık çalışanlarında kas iskelet sistemi bozuklukları ile ilgili yaşam kalitesini etkileyen faktörler
  1. Tez No: 203169
  2. Yazar: PINAR TUNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, kas iskelet sistemi bozuklukları, yaşamkalitesi, Health professional, musculoskeletal disorders, quality of life
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma sağlık çalışanlarında kas iskelet sistemi bozuklukları ile ilgili yaşamkalitesini etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile yapıldı. Araştırmaya kamu veözel sağlık kuruluşlarında çalışan, yaşları 20-45 arasında değişen doktor,fizyoterapist, diş hekimi ve hemşireden oluşan toplam 320 sağlık çalışanıkatıldı. Konjenital kas iskelet sistemi deformitesi olanlar, nörolojik, ortopedik,romatizmal problemleri olanlar, kas iskelet sistemi ile ilgili operasyon geçirenlerve 2 yıldan daha kısa süredir çalışanlar araştırmaya dahil edilmedi. Olgularınsosyodemografik özellikleri, postür analizi, depresyon düzeyi, bel ağrısıdüzeyleri ve yaşam kalitesi özel anketlerle değerlendirildi. New York PostürDeğerlendirme Yöntemi(NYPDY)'nde gruplar arasında toplam puan yönündenyapılan istatistiksel karşılaştırmalarda doktorların %96,3'ünün(p0,05). Diş hekimlerinin ağrı alt ölçeğinde aldıkları puanlar anlamlıderecede doktor ve fizyoterapistlerden farklı(p0,05). diş hekimlerinin fiziksel hareketlilik alt ölçeğinde aldıklarıpuan fizyoterapist ve hemşirelerden farklı(p0,05). ?Duygusal Reaksiyonlar alt ölçeğinde doktorlarınfizyoterapistlerden farklı(p0,05), Gruplar arasında NYPDY toplam puanı ile NHP altölçekleri Enerji, ağrı, sosyal izolasyon, duygusal reaksiyonlar ve fizikselhareketlilik yönünden negatif korelasyon bulundu(p0,05). Ancakfizyoterapist ve hemşirelerin NYPDY alt parametreleri puanları diğer meslekgruplarından daha düşük olarak saptanmıştır(p>0,05). Sonuç olarak, sağlıkçalışanlarında kas iskelet sistemi ile ilgili bozukluklar yaşam kalitesi altölçeklerini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate musculoskeletal system disordersfactors impact on quality of life in medical staff. The study was conducted on320 medical staff who was 20-45 years old and doctor, physiotherapist, dentistand nurse. Subjects were excluded if had musculoskeletal deformities,neurological, rheumatism and orthopedic problems, operation formusculoskeletal system and working less than 2 years. Sociodemographicalcharacteristics, posture analyze, depression, low back pain and quality of lifewas evaluated. When NYPDY was compared between groups, %96,3 ofdoctors, %98,8 of dentists, %77,5 of physiotherapists, and %76,3 of nurses hadgood results. When NYPDY subgroups were statistically grouping with badposture to good posture the order was physiotherapists, nurses, doctors anddentists. Physiotherapists and nurses had similar scores for pain and physicalmobility when NHP subgroups were statistically compared. Dentists had similarscores with nurses for pain but different to doctors and physiotherapists.Dentists had similar scores with doctors for physical mobility but different tophysiotherapists and nurses. Emotional reaction parameter scores similar indoctors, nurses and dentists but not in physiotherapists. There was negativecorrelation between NYPDY total score and NHP subgroups. There was nodifference in NYPDY total score between groups. But NYPDY subgroup scoreswere lower in physiotherapists and nurses than the other groups. In conclusionmusculoskeletal system related disorders effects quality of life in medical staff.