Omurga haraketlerinin rom değerlerinin üç boyutlu hareket analiz yöntemi ile ölçümü
Measurement of rom values of the spine motion with the 3D motion analysis system
  1. Tez No: 129777
  2. Yazar: ENİS ULUÇAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT SABRİ CIGALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Omurga hareketi, hareket genişliği, hareket analizi, pelvik tilt 66, Spine motion, range of motion, motion analysis, pelvic tilt 67
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
7. ÖZET OMURGA HAREKETLERİNİN ROM DEĞERLERİNİN ÜÇ BOYUTLU HAREKET ANALİZ YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜMÜ Omurga hareketlerinin Türklere özgü ROM (Range of Motion) değerlerini tespit etme amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmamıza, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Yüksekokulu'nda okuyan, 18-22 yaş grubunda gönüllü öğrenciler katıldı. Lumbal bölge ölçümleri için 100 öğrenci (50 erkek, 50 kız), torakal bölge ölçümleri için 50 öğrenci (25 erkek, 25 kız) alındı. Çalışmamızda hareket ölçümleri için“Zebris 3D Motion Analysis System”marka cihaz kullanıldı. Ölçümlerimiz sonucu, lumbal bölge total lateral fleksiyon hareketi erkeklerde ortalama 51,3° ± 7,5, kızlarda ise ortalama 52,7° ± 9,9 olarak bulundu. Total fleksiyon-ekstansiyon hareketi erkeklerde ortalama 81,0° ± 11,1, kızlarda ise ortalama 80,2° ± 10,2 idi. Torakal bölge total lateral fleksiyon hareketi erkeklerde ortalama 55,4° ± 9,6, kızlarda ise ortalama 58,3° ± 12,0 olarak tespit edildi. Total fleksiyon-ekstansiyon hareketi erkeklerde ortalama 53,0° ±11,0 olarak, kızlarda ise ortalama 56,3° ± 7,8 olarak bulundu. Pelvik tilt'in fleksiyon hareketi esnasında total lumbosakral fleksiyon hareketine katkısı erkek öğrencilerde % 46,6, kız öğrencilerde ise % 42,1 olarak gerçekleşti. Ekstansiyon hareketi esnasında katkısı erkek öğrencilerde % 36,8, kız öğrencilerde ise % 26,2 olarak bulundu. Tespit edilen değerler literatürdeki çalışmaların değerleri ile karşılaştırıldığında aralarında ölçüm farkları saptandı. Bu farkların; metodolojik farklar, kullanılan cihaz farklılıkları, özellikle 3 boyutlu hareket analiz yöntemlerinde ölçüm için belirlenecek noktaların seçimi, denekler arasındaki yaş grubu ayrılıkları ile ölçüm yapılan toplulukların antropolojik, coğrafik, ve günlük aktivite farklarından kaynaklandığı genel görüşü benimsendi.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY MEASUREMENT OF ROM VALUES OF THE SPINE MOTION WITH THE 3D MOTION ANALYSIS SYSTEM Volunteers between ages of 18 and 22, who were studying at Trakya University Medical Faculty and Medical High School were participated in our study which we made to determine the ROM ( Range of Motion ) values of spine motion at Turks. 100 students (50 men, 50 women) were taken for lumbar spine measurements and 50 students (25 men, 25 women) for thoracal spine. In our study, the device named“Zebris 3D Motion Analysis System”was used for the measurement of motion. At the result of our measurement, the average value for total lateral flexion was found 51,3° ± 7,5 in men and 52,7° ± 9,9 in women at lumbar spine. The average value for total flexion-extension was 81,0° ± 11,1 in men and 80,2° ± 10,2 in women. The average value for total lateral flexion at thoracal spine was found 55,4° ± 9,6 in men and 58,3° ± 12,0 in women. And it was found 53,0° ± 11,0 in men and 56,3° ± 7,8 in women for total flexion- extension. The support of pelvic tilt, to total lumbosacral flexion was % 46.6 in men and % 42,1 in women. The support was % 36,8 in men and % 26.2 in women at the interval of extension. When our findings were compared with the findings of studies in literature, differences between values were found. The common thought for differences were the method, the device used, different determinations of points for measurements especially in 3D motion analysis method, age differences among volunteers, anthropological, geographical and daily activity differences between the groups which were measured.